Јedan od faktora koji utiče na bezbjednost jesu i neustavne odluke Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine, koje je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osporilo 15 poslanika, nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Kovač kaže da iza ovakvih odluka stoji namjera osporavanja nadležnosti Republike Srpske.

– Njima je bitno da taj proces ugroze i pokažu da Republika Srpska nije nadležna i da sve treba rješavati na nivou BiH, od imovine pa na dalje, a da entiteti, prije svega Republika Srpske, treba da ostane prazna ljuštura koja nema realnu moć da ostvari političku volju Srba i drugih naroda koji žive na prostoru Republike – rekao je on.

Profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir rekao je da Ustavni sud BiH svojim djelovanjem napada i urušava ustavni poredak BiH.

– S obzirom na to, ovakva odluka nije ništa neočekivana i to samo pokazuje da Republika Srpska mora da ostane na putu borbe za svoju poziciju – poručio je Budimir.

U Banjaluci se održava naučna konferencija “Ugrožavanje bezbjednosti Republike Srpske” u organizaciji Bezbjednosnog foruma Banjaluka.