Patrijarh srpski Porfirije svečano je dočekan ispred manastira Đurđevi stupovi, gde će u nedelju, zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, predvoditi čin ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija dočekalo je više hiljada vernika i građana, a na nebu se pojavio padobran sa trobojkom.

Ispred manastira dočekali su ih mladi u narodnim nošnjama zajedno sa sveštenstvom.

Kako javlja dopisnik Sputnjika, na tribini u prvom redu su i trojica članova antiterorističke jedinice Uprave policije, među kojima Petar Knežević i Miloš Rakonjac, a koji su čuvali patrijarha i mitropolita na Cetinju kad su dovezeni helikopterom, prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija, 5. septembra.

Među gostima su konzul Republike Srbije, ministri iz Vlade Crne Gore, predstavnici Demokratskog fronta, lider Prave Crne Gore Marko Milačić, kao i gradonačelnik Berana Tihomir Bogavac, gradonačelnik Nikšića, Marko Kovačević.

U manastiru je počela doksologija, molitvena dobrodošlica prvom među jednakima.Planiran je i kulturno-zabavni program u kome će, kako je najavljeno, učestvovati Bilja Krstić i guslar Slavko Jeknić.Inače, ovo je prva poseta patrijarha Porfirija tom manastiru od izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Na glavnoj raskrsnici u Beranama, koja vodi ka manastiru, uoči dočeka patrijarha Porfirija postavljen je veliki krst, a iznad raskrsnica su okačene trobojke.Eparhija budimljansko-nikšićka pozvala je verni narod da prisustvuje ustoličenju novoizabranog episkopa Metodija.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime