List tvrdi da Govedarica uoči sutrašnjeg zasjedanja Glavnog odbora SDS-a u Banjaluci, na kojem se “vaga” odluka o savezu sa SNSD-om, namjerava da uz pomoć nekoliko odanih ljudi izvede dio članstva na ulice kako bi se napravio pritisak na članove Glavnog odbora da ne podrže “formiranje fronta koji bi u Sarajevu bio brana za rastakanje Republike Srpske”.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Večernje novosti navode da posljednjih dana Govedarica pokušava da raspusti Predsjedništvo stranke, u kojem je nedavno izgubio podršku, i tako samostalno preuzme vlast.

Prema izvorima iz centrale SDS-a, Govedarica ovim potezima pokušava da prelije podršku na svoju stranu i praktično uvuče Glavni odbor u sukob sa Predsjedništvom.

“Finale tog razdora bilo bi raspuštanje Predsjedništva, što bi dovelo do cijepanja stranke, ali bi Govedarica ostao na čelu te krnje SDS. Drugi scenario je njegova smjena”, navode Večernje novosti.

Ovaj dnevni list napominje da je Govedarica poručio da neće pregovarati sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom o koaliciji u BiH, kao i da su mnogi istaknuti članovi SDS spremni da zanemare animozitete prema Dodiku zarad formiranja koalicije koja će čuvati i jačati položaj Srpske.