Foto: SRNA

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića i lidera SDA Bakira Izetbegovića da BiH na svoje granice treba da izvede vojsku ukoliko to učine i susjedne države zbog najezde migranata, Dodik je istakao da su to samo njihove pretpostavke i da je o tom pitanju Predsjedništvo već odlučivalo.

– Odluka je ranije donesena i ona je na snazi. Pitanjima migranata se treba pozabaviti na drugačiji i ozbiljniji način – kategoričan je Dodik.

On je dodao da BiH treba da se nada da će ulazne granice EU ostati čvrste u Grčkoj i Bugarskoj na granici sa Turskom.

– Nadamo se da će EU uspjeti da spriječi talas migranata koji bi eventualno došao ovdje. Evidentno je da BiH pokazuje nesposobnost da se suoči sa ovim pitanjima i da ih kvalitetno rješava – konstatovao je Dodik.

On je istakao da je problem i politika otvorenih granica EU koja je dovela do migrantske krize, te podsjetio da je ta politika mnoge stimulisala da napuste svoje kuće i iz dalekih zemalja krenu ka EU.

– Politika otvorenih granica od 2015. godine sigurno daje negativne efekte sada, a kolateralna šteta je i BiH – zaključio je Dodik.

Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 11. juna 2019. godine nije prihvatilo inicijativu da se duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH.

Protiv ove inicijative, koju je predložio član Predsjedništva Željko Komšić, bio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.