Lideri opozicije ispred doma Narodne skupštine FOTO: Vladimir Žujko

Čuveni medij je upoznao javnost u Sjedinjenim Američkim Državama kakva je situacija u Srbiji i naveo je da su, osim opozicionih lidera, protestovali i građani sa svojih prozora i balkona.

– Takođe u četvrtak, u Srbiji se čulo lupanje u hiljade šerpi, a začuli su se i zvižduci sa prozora i balkona, uprkos tome što su vlasti ublažile ranije najavljenu zabranu kretanja od čak 83 sata planiranu za naredni vikend – navodi “Vašington post” i naglašava:

– Srpska Vlada je sredinom marta uvela neke od najoštrijih mera u Evropi, uvela je vanredno stanje, zabranila je ljudima starijim od 65 godina da napuštaju svoje domove i sn snagu su stupili dnevni i vikend policijski časovi. Vladini kritičari su insistirali da su vlasti autokratskog predsednika Aleksandra Vučića iskoristile vanredno stanje kako bi suzbile demokratiju i medijske sllobode. Vučić je to negirao – navodi ovaj američki list.

Dalje se ističe da su se “lideri nekoliko opozicionih stranaka okupili u četvrtak na početku policijskog časa u 18 sati, održavajući govore ispred zgrade parlamenta u Beogradu, da su nosili maske, ali da nisu u potpunosti poštovali mere društvene distance”.

– Pristalice opozicije nisu pozvane na proteste, ali su se pojavili simpatizeri vladajuće stranke, koji su vikali na opozicione lidere. Nije prijavljeno većih incidenata.

“Vašington post” podseća da je policijski čas u Srbiji prvobitno trebalo da traje od četvrtka u 18 do ponedeljka u pet ujutru kako bi se sprečilo druženje ljudi tokom prvomajskih praznika, ali je Vlada ranije juče skratila zabranu kretanja nakon “pritiska javnosti”.

Ovaj list podseća na scene koje su se odigrale u sredu, kada je u režiji Srpske napredne stranke organizovan protest protiv nezadovoljnih građana.

– Provladine pristalice i fudbalski huligani su u sredu zapalili baklje na vrhu nekoliko beogradskih zdrada u znak podrške Vučiću, čime su izazvali oštre kritike javnosti i tako su pojačali tenzije – navodi “Vašington post”.

Na kraju se zaključuje da je tokom epidemije koronavirusa u Srbiji obolelo 9.009 osoba, a da je zabeleženo 179 žrtava. Srbija je započela ublažavanje mera, ali su stručnjaci upizorili da je situacija i dalje promenljiva, zaključuje ovaj ugledni američki list.