(foto: European Union)

– Novi saziv Evropske komisije djeluje s jednom vrlo jasnom porukom – da je zapadni Balkan prioritet. Ovaj cijeli region je dio Evrope. Mi kontinuirano radimo na jačanju odnosa. Cijeli region je svakako dio Evrope i radimo na tome da bilo srednjoročno ili dugoročno postanete i formalno dio EU – rekao je Varhelji u Sarajevu.

On je istakao da je jedan od prvih koraka bila razrada nove metodologije proširenja, te naglasio da su otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

– U suštini, stvari koje smo obećali do sada smo ostvarili i nastavljamo da ostvarujemo. U narednom periodu radimo na jednom ubrzanom oporavku od krize uzrokovane virusom korona, ali jednako tako ubrzano radimo i na smanjenju nejednakosti u stepenu razvoja između zemalja Balkana i EU – dodao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, treći i konačni element iz nove revidirane strategije proširenja za zapadni Balkan je novi ekonomsko-investicioni plan.

On je kazao da su u okviru ekonomsko-investicionog programa izdvojena značajna sredstva od devet milijardi evra za grantove, a 20 miliona evra za garancije.

Komesar EU je istakao da su to sredstva od jedne trećine ukupnog BDP zemalja zapadnog Balkana.

Varhelji je pozdravio ideju “malog Šengena”, istakavši da bi on značio mogućnost lakšeg prometa robe za cijeli region.

– Vi na području regiona bili bi ono što smo mi u EU – poručio je Varhelji.