Foto: Getty Images

– Pozivam obje strane, Crkvu da prati i poštuje pravila izolacije jer je to u svrhu bezbjednosti i na kraju života vjernika, ali pozivam i vlasti da omoguće čak i tokom kovid krize slobodu religije – rekao je Varhelji pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

On je naglasio da je svjestan nedavne situacije u Crnoj Gori, da Crkva sprovodi svoje aktivnosti uprkos mjerama izolacije i da su sankcije uvedene protiv sveštenika, prenosi Televizija Crne Gore.

Varhelji je rekao da se njegova posjeta Podgorici podudarala sa eskalacijom krize u Crnoj Gori i da je pokušao da ublaži problem između države i Crkve jer, kako je naveo, država ne može da funkcioniše bez pravilnog funkcionisanja religijskih sloboda.

– I sreo sam se Crkvom, ne samo sa predstavnicima vlasti, jer sam pokušao da dam težinu prijateljskom rješenju koje je prihvatljivo objema stranama – naglasio je Varhelji odgovarajući na pitanje poslanika u Evropskom parlamentu.

Varhelji je potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalaženju evropskog rješenja u sporu između vlasti i SPC u Crnoj Gori.