screenshot N1

“Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije”, rekao je Marić, a saopštio MUP.

Marić je dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga. Naglasio je da povređenih i stradalih nije bilo.

Marić je ranije danas rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima oo Kraljeva, a da su tri osobe iz mesta Grdica evakuisane. On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja Kraljeva, a reporter RTS javio je da je u centru grada, pored starog groblja, voda u kućama uništila stvari, podigla podove.

U prekidu železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške

Zbog izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek i velike količine vode i zemlje nа pruzi, jutros je obustаvljen železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške, saopštile su Infrаstrukture železnice Srbije.

Železnički sаobrаćаj između Vitаnovcа i Vitkovcа obustavljen je jutros u 6.45 časova, kаo i nа deonicаmа Mаtаruškа Bаnjа – Bogutovаčkа Bаnjа, Gružа – Guberevаc, Polumir – Ušće i Brvenik – Rаškа.

Stručne službe “Infrаstrukture železnice Srbije” su nа terenu i rаde nа otklаnjаnju posledicа izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek, kаko bi železnički sаobrаćаj nа toj deonici što pre ponovo bio uspostаvljen, naveden je u saopštenju.

Visok nivo vode u kanalima pravi velike probleme u Sremskoj Mitrovici

Na teritoriji Sremske Mitrovice zbog visokog nivoa podzemnih voda i u kanalskoj mreži proglašena je vanredna situacija. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader rekao je za Radio Novi Sad da je situacija u ovom gradu stabilna, ali da podzemne vode i visok nivo vode u kanalima i dalje pravi velike probleme.

Odluci o proglašenju vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici prethodila je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je konstatovano da su najugroženiji delovi Laćarka i gradska naselja u blizini velikih kanala Starog i Novog Čikasa i Radinačkog vrela.

Za sada, kaže on, nema konačnih podataka o tome koliko je domaćinstava ugroženo, ali je izvesno da je voda ušla u nekoliko kuća u mesnoj zajednici “Sava” u Sremskoj Mitrovici, zatim u dve kuće u Laćarku, u mesnoj zajednici “Slobodan Bajić Paja” takođe je ugroženo nekoliko domaćinstava gde se podzemna voda nalazi u dvorištima.

Vodu je, dodao je on, teško prepumpati, jer se ona ponovo vraća iz kanala i situacija će se rešiti tek kada kanali budu mogli normalno odvoditi vodu u Savu.

Problem je i što vodostaj Save raste pa zaustavlja dotok iz kanala tako se voda preko ustava prepumpava u Savu.

Kritično u Lučanima, evakuišu se meštani

Na celoj teritorji Opštine Lučani je danas proglašena vanredna situacija zbog poplava izazvanih jakom jutrošnjom kišom. Jaka kiša je padala jutros od pet časova i izazvala izlivanje bujičnih vodotoka u Gornjem Dragačevu kod Lučana.

screenshot N1

Prema podacima Opštinskog štaba za vanredne situacije, najkritičnije je u selu Viča gde je desetak domaćinstava pod vodom, te je u toku intervencija spasilačkih ekipa i evakuacija meštana. Kritično je i u selima Kotraži, Vučkovici, Donjem Dubcu, Rtima i Turici.

Put Guča-Lučani je zatvoren za saobraćaj, a u prekidu su put drugog reda ka Kraljevu i put drugog reda ka Vučkovici. Predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je novinarima da su ekipe vatrogasno-spasilačke brigade evakuisale oko 20 domaćinstava.

Poplavljene su njive, a u nabujalim rekama je na desetine automobila koje je odnela bujica.

Izlile se Gruža i Čestinska reka

Štab za vanredne situacije opštine Knić proglasio je vanrednu situacija na celoj teritoriji te opštine, gde je zbog obilnih padavina tokom noći došlo do izlivanja reke Gruže i Čestinske reke, rečeno je Beti u Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu. Prema saopštenju iz opštine Knić, najteže je u selima Donje Gruže gde su kuće i staje pod vodom, nekoliko porodica je evakuisano, a na stotine hektara je poplavljeno.

Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljena je i ambulanta u Gruži koja neće raditi. Voda sa izvorišta Ribeška je za sada ispravna, ali Štab za vanredne situacije u opštini Knić apelovao je na građane da obezbede zalihe vode za piće. Do izvorišta je prodrla voda, pumpe su isključene ali će vodosnabdevanje tokom dana biti normalizovano.

Poplavljene ulice u Čačku

U Čačku su poplavljene ulice zbog jake kiše koja je jutros pala. Načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević rekao je novinarima da je najviše problema u selima Trnava i Slatina. U naselju Ljubić Kej poplavljene su ulice i dvorišta brojnih kuća, jer kišna kanalizacija nije mogla da primi svu svodu, saopštilo je Udruženje Poplavljeni.

Najviše problema na Keju ima u ulicama Ciglarskoj, Sarajevskoj i Prištinskoj, dok su se u Ulici Danice Marković izlile fekalije.

Iz kanala koji prolazi kroz Kej jutros se širio smrad zbog divljih kanalizacionih priključaka.

U Ivanjici poplave, odroni i klizišta

U Ivanjici je jaka kiša, koja pada od jutros, izazvala poplave i odrone, a pokrenula su se i četiri klizišta. Po podacima Gradske uprave, zbog potoci su poplavili sela Raščići, Sadjavac i Prilike.

U njivama i dvorištima pojedinih seoskih domaćinstava dubina vode je jedan metar. Vanredna situacija koja je u Ivanjci proglašena pre mesec dana zbog snega i grada, i dalje je na snazi.

Po podacima Gradske uprave, za poslednjih mesec dana Ivanjicu su pogodile četiri elementarne nepogode.

Obilne padavine na području Novog Pazara

Zbog porasta nivoa reka danas je na području Novog Pazara proglašena vanredna situacija, saopštila je iz lokalna vlast.

screenshot N1

Po rečima gradonačelnika Nihata Niševca, vodostaj reke Raške je najviši za nekoliko decenija, što izaziva zabrinutost jer je najavljeno još kiše.

“Leva i desna obala reke Raške su ugrožene, sve ekipe su na terenu, mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova”, izjavio je gradonačelnik.

Direktor Direkcije za izradnju Mujo Šaćirović kazao je medjutim da je “najozbiljnije izlivanje Raške uglavnom izazvano ljudskim faktorom”.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je da je zbog izlivanja fekalne kanalizacije epidemiloška situacija nestabilna.

U Požegi poplavljeno 10 sela, bujične vode su nosile i mostove

U Požegi je usled obilnih kišnih padavina poplavljeno 10 sela, oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, oštećeni su putevi i izazvana su klizišta, rečeno je danas agenciji Beta i gradskoj upravi.

Kiša je izazvala nadolaženje potoka i formiranje bujičnih voda u požeškim selima Visibaba, Prijanovići, Pilatovići, Prilipac, Lopaš, Gorobilje, Godovik, Loret, Tabanović, Ježevica.

U deset domaćinstava je prodrla voda u kuće, saobraćaj je u prekidu na putevima u poplavljenim selima, a bujične vode su nosile i mostove.

Po prvim podacima, za oko dva sata, koliko je danas pre podne bilo kiše u Požegi i okolini, palo je oko 60 litara po kvadratnom metru.

Vode Vojvodine: Odbrana od poplava na 140 kilometara

Redovna odbrana od poplava jutros je uvedena na skoro 140 kilometara odbrambenih linija u Vojvodini, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”.To preduzeće je dodalo da je prošle nedelje uvedena i redovna odbrana na 13 kilometara Dunava kod Novog Sada.

Odbrana je uvedena i na delu Dunava kod Bezdana, na Tisi kod Titela, na delovima Begeja, Tamiša i Brzave.

Republički hidrometeorološki zavod je prognozirao da će vodostaji da rastu i narednih nekoliko dana, ali da ne bi trebalo da bude problema u branjenom području.

Preduzeće dodaje i da je uvedena odbrana od poplava od unutrašnjih voda zbog velike količine padavina, koje su na pojedinim područjima Vojvodine u proteklom periodu bile znatno iznad prosečnih.

Dodaje se i da najviše problema prave unutrašnje vode u delovima Sremske Mitrovice i u atarima Titela i Belog Blata.

Preduzeće je napomenulo da odvodjenje suvišnih voda iz naseljenih mesta nije u nadležnosti JVP “Vode Vojvodine” nego lokalnih samouprava.