Foto: SRNA

Šeranić je istakao da je planom vakcinacije u Republici Srpskoj predviđeno vakcinisanje oko 40 odsto stanovništva ili oko 400.00 do 450.000 građana.
“Preporuka relevantnih međunarodnih organizacija je da bi minimalno 40 odsto stanovništva trebalo da bude vakcinisano u prvom turnosu, što i jesu brojke koje smo kao prioritetne grupe obradili kroz plan vakcinacije”, rekao je Šeranić za RTRS.
Šeranić je naglasio da će za vakcinaciju predviđenih 40 odsto građana biti potrebno četiri do šest mjeseci.
“Planirano je da se vakcinacija zdravstvenih radnika i zaposlenih u staračkim domovima obavlja upravo na radnim mjestima, dok bi se lica starija od 65 godina i lica sa hroničnim oboljenjima vakcinisala kroz redovne vakcinalne centre”, napomenuo je Šeranić.
On je dodao da se za ostalu masovniju vakcinaciju planira otvaranje različitih vakcinalnih punktova, te da Institut za javno zdravstvo trenutno radi na modelima same prijave za vakcinaciju.
Šeranić je naveo da za sada nije predviđeno vakcinisanje mlađih od 18 godina, te da se rade studije za pojedine vakcine za mlađu populaciju, kao i za trudnice.
“Ono što su preliminarna istraživanja pojedinačnih slučajeva pokazala u toku kliničkih studija koje su rađene za upotrebu vakcine kod stanovništva, vakcine kod žena koje su tokom tog perioda zatrudnile nisu pokazale nikakve negatovne posljedice po plod”, objasnio je Šeranić.
Prema njegovim riječima, preporuka Svjetske zadrsvtvene organizacije je da svi treba da prime vakcinu, bez obzira na to da li su preležali koronu ili ne, te da prema onome što je za sada poznato, imunitet traje minimalno šest mjeseci do godinu dana.
“Preporuka je, takođe, da lica u akutnom stanju bolesti, kada imate temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima, ne primaju vakcinu, ali to je kontraindikacija i za svaku drugu vakcinu”, rekao je Šeranić.
Šeranić je ponovio da je Vlada Republike Srpske radila na dva kolosijeka kad je u pitanju nabavka vakcina, te da se prve vakcine očekuje krajem januara i početkom februara. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime