© AFP 2019 / PHILIPPE LOPEZ

Organizatori su povezali nedeljni protest sa simbolom koji predstavlja Dan pada Bastilje. Ove godine obeležava se 230. godišnjica zauzimanja pariskog zatvora kojim je počela Francuska revolucija.

U Parizu su zbog toga povećane mere bezbednosti.

​Još pre početka vojne parade, u jednoj od zona predviđenih za gledaoce desio se sukob sa policijom. Prema informacijama francuskih medija, pripadnici policije priveli su tri ključna predstavnika pokreta među kojima je i ideolog pokreta „Žuti prsluci“ Erik Drue.

Demonstranti koji su uzvikivali parole počeli su da probiju barikade postavljene za paradu. Nakon sukoba sa policijom, pripadnici bezbednosnih snaga upotrebili su suzavac.​

Talas protesta „žutih prsluka“ počeo je u Francuskoj sredinom novembra 2018. godine zbog planiranog povećanja poreza na gorivo. Iako su francuske vlasti odbacile planove za povećanje poreza na gorivo i nametnule druge mere za poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja zemlje, demonstranti nastavljaju da izlaze na ulice širom Francuske svakog vikenda kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo vladinom politikom.