Foto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Vušković istakao je danas da je ponosan što će se u njegovom mandatu riješiti gorući problem – izgradnja objekta kardiohirurgije, za šta je Vlada Srpske izdvojila 33 miliona KM.

On je naglasio da je od 2006. godine u kompleks UKC Republike Srpske Vlada je investirala oko 350 miliona maraka. Ta sredstva su, kaže, oprevdala svoju namjenu.

Kada je riječ o izgradnji Instituta za onkologiju, Višković je naglasio da je to prijeka potreba jer sve više bolesnika i pacijenata oboljelih od ove opake bolesti dolazi u ovu ustanovu i njima se, kako kaže, mora obezbijediti dostojanstveno liječenje.

Direktor UKC Republike Srpske, Vlado Đajić, zahvalio se premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Srpske na maksimalnoj podršci uz čiju je pomoć ovaj klinički centar postao, kako kaže, najbolji u regionu.

– Mi smo do sada uradili mnogo, ali nastavljamo dalje. Danas smo iznijeli plan razvoja za naredne četiri godine, a cilj je da UKC i dalje ostane najbolji u regionu, te da bude ponos stanovnika Republike Srpske. Naš prioritet je i edukacija ljekara iz drugih zdravstvenih radnika – rekao je Đajić.

Višković u posjeti UKC-u (Foto: RTRS)
Višković u posjeti UKC-u (Foto: RTRS)

– Planom za naredni period je predviđena izgradnja zgrade kardiohirurgije, kao i rekonstrukcija Ginekološke klinike, Klinike za dječije bolesti i Klinike za infektivne bolesti, a plan je i izgradnja instituta za onkologiju. Sve ovo uz podršku Vlade Srpske može biti gotovo za četiri godine – naglasio je Đajić.

On je naglasio da će već sutra tri eminentna ljekara iz Klinike Mejo (SAD) biti gosti UKC-a.

Prvi put u istoriji ovog kliničkog centra gubici nisu milionski, kaže Đajić, napominjući da su prethodnih godina dugovi iznosili i preko 20 miliona KM. Zvanični izvještaj od prošle godine pokazuje da je gubitak iznosio 39.000 KM, rekao je on, i dodao da je UKC RS jedini klinički centra u Evropi sa tako malim dugovima koji se odnose samo prema Poreskoj upravi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da cilj da zbrinjavanjem pacijanata sa malignim i kardiovaskularnim oboljenjima, te transplatacijama u narednom periodu budu podignute usluge zdravstvene zaštite u Srpskoj, prije svega u UKC-u.

On je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o pokretanju pitanja transplantacije u Republici Srpskoj, prije svega sa živog donora, što će u potpunosti biti aktivirano ove godine u saradnji sa Vojno-medicinskom akademijom iz Beograda.

– Radićemo i na razvoju transplantacije sa mrtvih donora, što radimo u saradnji sa ljekarima iz Italije – dodao je Šeranić.

On je rekao da je u planu da se rekonstrukcijama, opremanjem i zdravstvenom uslugom mreža bolnica u Republici Srpskoj fokusira na akutna oboljenja, da postoje jaki urgentni blokovi, adekvatna jednodnevna hirurgija i da će u tom pravcu raditi i bolnica “Srbija”.