Foto: RTRS

Dogovoreno je da do 20. juna bijeljinska gradska Skupština usvoji prostorni plan da bi se ušlo u procedure projektovanja, planiranja i izuzimanja zemljišta. Od republičkih organa se traži da što prije sprovedu postupke eksproprijacije. Republika Srpska će donijeti zakon koji će tretirati trasu auto-puta, rekao je Dodik.

– Želim da kažem da će na ovoj trasi auto-puta biti projektovan gasovod koji treba da bude dio trase koji se integralno zove Turski tok – rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio i Vladi Srbije, koja je na insistiranje iz Republike Srpske stavila u prioritet izgradnju dionice puta od Kuzmina do Rače. Gradonačelnik Bijeljine poručio je da je ovo važan dan ovaj grad. Dogovorena je i pomoć u vezi sa izmještanjem autobuske stanice i posredovanje u razgovorima sa Srbija gasom, da bi se završila mjerna stanica.

– Imamo 320 kilometara sekundarne mreže, 22,8 kilometara primarne mreže od visokog pritiska i samo nam je još potrebna mjerna stanica i mi bismo za dva mjeseca mogli priključivati potrošače – naveo je Mićić.

Srpski član Predsjedništva BiH zatražio je da konačno bude utvrđena trasa za izgradnju drinskog nasipa, za koji je novac obezbijeđen.

Dodik je u razgovoru sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem obećao pomoć u izgradnji Crkve srpskog jedinstva, koja će biti izgrađena u blizini auto-puta.

Dodik je istakao dobre odnose i saradnju Republike Srpske i SPC kroz dugi niz godina, na nizu projekata koji promovišu zajedničke vrijednosti, i to putem vjeronauke, i obostrane međusobne brige Crkve i države.

Projekat Crkva srpskog jedinstva, kako je naveo episkop Fotije, veoma je potreban Srbima, koji su skloni tome da se dijele, sukobljavaju.

– Ta crkva bi trebalo da bude nešto što nas povezuje, objedinjava, kako u Republici Srpskoj, tako i u matičnoj državi Srbiji – naglašava episkop.

Današnju posjetu Dodik je završio nakon Aktuelnog časa, na kojem se obratio građanima Bijeljine.