Foto: SRNA

Ministar finansija i trezora BiH u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda pozvao je Predsjedništvo BiH da usvoji odluku o budžetu za ovu godinu i da na taj način obezbijedi redovno finansiranje institucija BiH i servisiranje međunarodnih obaveza.

On je istakao da je odluka usvojena jednoglasno, iako su, kako je rekao, mnogi najavljivali kolaps.

Naveo je da privremeno finansiranje ima određena ograničenja i odražava se na projekte koji se odnose na institucije BiH i lokalne zajednice, te da onemogućava realizaciju razvojnih projekata.

Bevanda je rekao da nije tačno da on nije želio da potpiše odluku o privremenom finansiranju, jer tu odluku potpisuje predsjedavajući Savjeta ministara, naglasivši da se nikada nije bavio blokadama.

Odlučivanje Savjeta ministara o Odluci o privremenom finansiranju prethodno je odgođeno 27. juna i 2. jula zbog neprisustva ministra finansija i trezora u tehničkom mandatu Vjekoslava Bevande, čije je ministarstvo predložilo ovu tačku.

Tada su sa dnevnog reda skinute i ostale tačke čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora, jer je praksa da kada nema nekog ministra na sjednici, tačke čiji je predlagač ministarstvo na čijem je on čelu, budu odgođene.