Foto: SRNA

Na usaglašavanje je upućen zaključak šefa Kluba hrvatskog naroda Lidije Bradare kojim se zadužuje Savjet ministra da pripremi i dostavi Domu naroda informaciju za kvalitetnu diskusiju o stanju u Ministarstvu inostranih poslova i djelovanju Turkovićeve.

Šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Asim Sarajlić je tokom rasprave odbio navode da je Turkovićeva dio problema u vezi sa imenovanjem komisije za pitanje Trgovske gore.

– Kada je riječ o stavovima u vezi Rusije i Kina, zna se da mi želimo u EU. Pretenciozno je reći da je ponašanje ministra Turković neprofesionalno i nezakonito – rekao je Sarajlić.

On kaže da je u nadležnosti Predsjedništva BiH spoljna politika, a da je pitanje rada Ministarstva inostranih poslova u nadležnosti predsjedavajućeg Savjeta ministra Zorana Tegeltije, čija je zamjenik Turkovićeva.

Delegat kluba Srba Dušanka Majkić, koja je i predložila razmatranje ove tačke, smatra da Dom naroda ima pravo i obavezu da razgovara o svemu, uključujući i o stanju u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara.