Foto: SRNA

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbiji rekla i da su u toku radovi na Koridoru 11, te da počinje i izgradnja dijela saobraćajnice od Preljine do Požege.

“To je deo novog ciklusa investicija od pet milijardi evra”, rekla je Brnabićeva, dodavši da će se raditi i auto-put Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica sa novim mostom preko Save.

Predstavljajući rezultate Vlade u prethodne dvije godine, ona je istakla da je sačuvana ekonomska stabilnost i da ekonomski rezultati Srbije pokazuju da do kraja godine ima uslova za nova povećanja plata i penzija.

“Ostali smo dosledni principima iz ekspozea, pre svega makroekonomska stabilnost, zatim digitalizacija. Da sledećoj Vladi ostavimo zdrave osnove tako što ćemo ostaviti ekonomiju koja se zasniva na znanju”, rekla je ona.

Govoreći o rezultima u oblasti energetike, Brnabićeva je rekla da su počeli radovi na izgradnji gasovoda “Turski tok”, kao i da je otvorena nova termoelektrana u Kostocu.

“Rešen je dugo odlagan problem RTB Bor. Mi već vidimo rezultate ovog partnerstva /sa Kinom/ – proizvodnja katodnog bakra povećana je za 47 odsto”, rekla je ona.

Brnabićeva, koja je prije dvije godine postala premijer Srbije, istakla je da cilj Srbije ostaje EU, uz najbolje odnose sa svim drugim državama – Rusijom, Kinom, SAD.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog rasta direktnih stranih investicija, istakavši da su u prvih pet mjeseci ove godine iznosile 1,4 milijarde evra.

Brnabićeva je istakla da je cijela Vlada svakog dana bila duboko posvećena mijenjanju Srbije na bolje, a zahvalila je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnja deonica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, “Puteva Srbije” i turske kompanije “Tašjapi” potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Dionica Sremska Rača-Kuzimin duga je 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona evra.

Drugi krak je dionica auto-put Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona evra.

Srbija izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa Koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime