Etički odbor NSRS

– Danas smo obradili dvije prijave i još jednu ćemo. Iako smo planirali da poslušamo učesnike svih prijava, pojedini poslanici su opravdano odsutni, pa ćemo održati više sjednica Odbora… Plan je da u srijedu, 27. novembra, donesemo konačnu odluku da bi je rukovodstvo Narodne skupštine imalo do četvrtka, 28. novembra, odnosno dana za glasanje – rekla je Јovičevićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je riječ o međusobnim prijavama poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i poslanika SNSD-a Ilije Tamindžije.

– Takođe, Klub poslanika SNSD-a podnio je prijavu protiv poslanika SDS-a Miladina Stanića. Imamo i međusobne prijave Kostadina Vasića iz Ujedinjene Srpske i Stanivukovića, te konačno prijavu poslanika Demosa Spomenka Stojanovića protiv SDS-ovog Nebojše Vukanovića – navela je Јovičevićeva.

Ona je dodala da se nakon sprovedenog postupka, ukoliko bude utvrđena povreda odredaba Kodeksa ponašanja, izriče propisana mjera koja može biti usmena i pisana opomena, ali i novčana kazna u iznosu od 20 odsto poslaničke naknade.

Јovičevićeva je rekla da poslanici na odluku Odbora imaju pravo žalbe Kolegijumu Narodne skupštine, koji donosi konačnu odluku.

Ona smatra da Kodeks ponašanja treba mijenjati na način da obuhvati sve osobe koje obavljaju razne poslove u parlamentu Srpske, kao i da kazne budu stepenovane.

Јovičevićeva je rekla da i nakon ovog postupka u kojem je došlo do kršenja Kodeksa ponašanja nema nadu da će se sa time prestati, iako je cilj da neprimjeren vokabular između poslanika u Skupštini bude sveden na najmanju moguću mjeru.

– Među poslanicima fali više tolerancije, međusobnog poštovanja i argumenata, odnosno da ne bude uvreda i slično – poručila je Јovičevićeva.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je novinarima da ga je kolega iz SNSD-a Ilija Tamindžija i danas vređao na sjednici Etičkog odbora.

– Kada neko nema argumenata, slijede uvrede – rekao je Stanivuković.

S druge strane, Tamindžija je Stanivukovićeve riječi demantovao, navodeći da njegov kolega iz PDP-a kontinuirano iznosi uvrede i neistine na njegov račun.

– To opozicija ne spominje. Ovo što radi Stanivuković jeste predstava za javnost – rekao je Tamindžija.

On je naveo da ima dugogodišnji staž poslanika i da za to vrijeme nikoga nije vrijeđao.

– U posljednjih godinu dana se vidi da nered u Skupštini pravi par poslanika iz opozicije. Rukovodstvo Narodne skupštine treba da ih dovede u red i da se poštuje skupštinski Poslovnik – rekao je Tamindžija.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime