Foto:Shutterstock

Slaven M. je student i dvojni državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, a pre nego što je iz Banjaluke krenuo za Beograd, pratio je objave Vlade Srbije i Kriznog štaba, i tako čuo i vest da neće morati u karantin od 14 dana ukoliko bude imao negativan test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata, što je informacija koju je 8. maja sa građanima podelila premijerka Ana Brnabić.

Zato se Slaven pred put i uputio u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, gde mu je u ponedeljak, 11. maja i izdat nalaz da je negativan na koronavirus.

Foto:Privatna arhiva

Ubrzo, međutim, priča o njegovom putu za Beograd dobija neprijatan obrt.

“Juče stižem na granični prelaz Rača, predajem pasoš i negativan nalaz policajcima, ali umesto još jednog pečata i dozvole da nastavim put dobijam pitanje šta je uopšte ‘to’, odnosno negativan nalaz, i za šta mi treba”, priča Slaven za Nova.rs

On je odgovorio da je čuo da je doneta odluka da ko ima negativan nalaz ne ide u samoizolaciju, i da zato predaje nalaz, ali je ubrzo dobio odgovor da “naravno da treba da ide u karantin”.

“Policajci su mi rekli da odluka koja se odnosi na negativan test još nije stupila na snagu, da to što sam čuo još ne važi i onda su me pitali da li prihvatam da pređem granicu”, priča Slaven.

Njegova situacija utoliko je teža, zato što se on našao između dva granična prelaza, na ničijoj zemlji. Ukoliko se okrene i vrati u Banjaluku, moraće da bude u karantinu prema pravilima Republike Srpske i BiH. Ukoliko nastavi prema Beogradu, a ne priznaju mu negativan test, opet će završiti u karantinu od 14 dana, koji pokušava da izbegne zbog početka ispitnog roka.

Foto:Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, muku je pokušala da mu olakša službenica za koju veruje da je sanitarna inspektorka. Ona mu je dala nalog o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, ali i uputstvo da se javi Zavodu za javno zdravlje u Beogradu, gde ima prebivalište, i to u roku od 24 sata, kako bi mu ili priznali negativan rezultat testa, ili ga ponovo testirali.

Ohrabren, Slaven M. stiže juče, 12. maja u Beograd i počinje da poziva brojeve Zavoda za javno zdravlje iz naloga sa granice, ali i sa portala te institucije.

“Više od stotinu puta sam zvao – niko se ne javlja!”, ljuti se Slaven, koji je na kraju zamolio brata da lično ode do Zavoda i raspita se kako može da se razreši njegova situacija.

Foto:Privatna arhiva

Brata su, međutim, iz Zavoda uputili na Sanitarnu inspekciju, a potom na mejl Ministarstva zdravlja, odakle takođe nije dobio odgovor ni rešenje za zavrzlamu u kojoj se našao.

“Kao da je došlo do nekog nesporazuma između srpskih institucija, sa jedne strane Krizni štab kaže da državljani mogu da uđu u zemlju bez obaveze karantina sa negativnom testom, a na granici opet kažu da ne znaju ništa i da ono što sam video u medijima ne važi”, kaže Slaven M. koji se i dalje nada da će uspeti da izađe na ispit koji ga čeka 26.maja.

Ni tu, međutim, ne prestaju njegove dileme.

“Meni je nalog o samoizolaciji izdat 12. maja, i piše da karantin traje 14 dana. Da li to znači da 26. maja mogu da napustim stan i odem na ispit, ili je to poslednji dan samoizolacije, pa ne smem nigde da izlazim?”, pita se Slaven M., sa sve papirom koji dokazuje da nije zaražen koronavirusom.