Dodik je rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

– Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

– Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu – naveo je Dodik.

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

– Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve – poručio je Dodik.

Dodik je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Savjeta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Milić: Današnji sastanak dokaz da se može doći do dogovora

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, na kojem je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

– Ovaj sastanak, koji je održan na inicijativu gospodina Dodika, pokazuje da se i o nekim naizgled teškim pitanjima može doći do kompromisa i kvalitetnog dogovora kada se prihvate pozicije svih učesnika u razgovorima, u ovom slučaju pozicije oba entiteta – rekao je Milić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Milić je dodao da je Brčko distrikt lokalna zajednica koja ne može, posebno u političkom smislu, da djeluje odlučujuće na dogovore entiteta, ali da je tu da izrazi svoj interes, bude dio mreže auto-puteva u BiH i podrži ovakvu vrstu dogovora.

– Brčko distrikt u svom važećem prostornom planu ima ucrtanu trasu auto-puta koja ide iz pravca Banjaluke prema Bijeljini i danas smo konstatovali da i naša obilaznica, koja će biti završena 15. maja, može da bude dio te buduće trase auto-puta Banjaluka-Bijeljina, ali i dio auto-puta koji bi išao od Sarajeva preko Tuzle na Brčko, Bijeljinu i dalje prema Srbiji – rekao je Milić.

Gradonačelnik Brčkog je dodao da će distrikt, kao lokalna zajednica koja ima svoja specifična ovlaštenja, podržati svaku vrstu dogovora kao što je ovaj danas, preuzeti dio obaveza koje budu dogovorene u daljoj realizaciji ovih projekata i biti aktivni učesnik.

– Naravno, mi u svemu ovome vidimo i svoju razvojnu šansu. Brčko ima luku na rijeci Savi koja je najveća riječna luka u BiH i ona je jedan od argumenata zašto bi trasa auto-puta trebalo da prođe kroz Brčko. Tu vidimo svoju šansu – zaključio je Milić.