Iz tog pokreta bilo je najavljeno da je u Mediteranskom sportskom centru u Budvi trebalo da bude i režiser Emir Kusturica, ali on zbog obaveza u inostranstvu ne može prisustvovati svečanosti.

Na skupu će govoriti i Momir Bulatović, nekadašnji predsjednik Vlade SR Јugoslavije, a među gostima će biti i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“Bećković će biti s nama i u srijedu naveče u Budvi, tako da mu niko ne može zabraniti da se obrati srpskom narodu”, rečeno je iz Organizacionog odbora, iz kojeg najavljuju da će skupu prisustvovati više hiljada ljudi iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

U programu će učestvovati i glumac Vuk Kostić, dok će izvorne pjesme s Kosova i Metohije otpjevati Danica Crnogorčević. Predviđen je nastup i nekoliko horova.

Obilježavanje 100 godina, otkad je Srpska vojska oslobodila Boku i Budvu, a u kojoj je bilo više od 2.000 mještana, najavljeno je s više od 20 bilborda, velikim plakatom od 26 metara na Mediteranskom sportskom centru, a oblijepljeni su i autobusi u Budvi.

Slični skupovi povodom proslave 100 godina oslobođenja biće održani i u Kotoru, Herceg Novom, Budvi i Grblju.

Najavljeno je da će proslava početi sutra svečanom akademijom u dvorani “Park” u Herceg Novom, a 7. novembra u tom gradu, u manastiru Savina, biće služen parastos Bokeljskim dobrovoljcima poginulim u vojskama Srbije i Crne Gore.

Centralna proslava jubileja “Pokoljenja djela sude” biće organizovana 7. novembra u Budvi.

Obilježavanje se nastavlja 9. novembra u Kotoru, gdje će u 19.00 časova u Centru za kulturu biti organizovana svečana akademija.

Program obilježavanja završava se 11. novembra u Grblju, gdje će u manastiru Podlastva biti služena Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulima u Balkanskim ratovima 1912-1913. i Velikom ratu 1914-1918, te postavljena izložba fotografija “Tamo daleko”.