Foto: N1

Iz Unmika ističu da zvaničnici kosovske policije i druge prištinske vlasti nisu podelile nikakve konkretne dokaze sa UN. Misija ponavlja da je veoma jasno da su hapšenjem i zadržavanjem u pritvoru dvojice pripadnika Unmika prekršena njihova granatovana prava na imunitet, kao i drugi protokoli, uprkos jasnoj identifikaciji ovih osoba kao osoblja UN.

“Dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu sile policajaca koji su vršili hapšenje”, navodi se u saopštenju.

Unmik dodaje da, imajući u vidu činjenicu da UN već učestvuju u istragama koje treba da utvrde okolnosti koje su dovele do hapšenja i povreda dvojice članova osoblja, neće komentarisati detalje istrage koji se pojavljuju u javnosti.

Prethodno je na sajtu kosovske policije objavljeno da je akcija na severu Kosova uglavnom protekla bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok, gde su u mestu zvanom Klisura nepoznate osobe postavile barikade na putu u obliku stabala, zapaljene vatre i kamiona.

Prema navodima kosovske policije, tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo je na ulice kako bi je sprečilo u izvršenju dužnosti, a u više navrata primećeno je vozilo “tojota” bele boje sa UN oznakama i registarskim tablicama.

Kosovska policija tvrdi da je vozač tog vozila pomagao nasilnim demonstrantima postavljajući svoje zvanično vozilo nasred puta ispred osumnjičenih lica i barikada, kao i da je odbijao pozive policije da se skloni i oslobodi put.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime