Foto: Ilustracija

UNMIK je saopštio da sa velikom zabrinutošću prati današnji razvoj situacije na sjeveru Kosova i Metohije, uključujući pritvor dva pripadnika UN tokom obavljanja dužnosti.

“Oba člana osoblja su kasnije prevezena u bolnicu radi liječenja povreda”, ističu iz Misije UN na Kosovu i Metohiji.

Iz UNMIK-a navode da utvrđuju precizne okolnosti, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim agencijama na terenu.

“Pozivam sve strane da se pridržavaju principa vladavine prava i dostojanstva za sve za život i slobodu, i da pomognu da se vrati mir i sigurnost u tom području”, rekao je Tanin.

Jedan od uhapšenih pripadnika UNMIK-a je ruskih državljanin Mihail Krasnoščekov.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je od UNMIK-a iscrpan izvještaj o hapšenju Krasnoščekova i preduzimanje maksimalnih napora s ciljem njegovog hitnog oslobađanja.

Iz ruskog ministarstva navode da je Krasnoščekov uhapšen u Zubinom Potoku bez obzira na to što ima diplomatski imunitet, što smatraju još jednom provokacijom kosovsko-albanskog vrha.

Naoružani pripadnici ROSU upali su jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova. Uhapsili su 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, najviše iz kosovske policije, u tri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

Predsjednik Srbije naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije i MUP-a u stanje pune borbene gotovosti i upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se albanske snage ne povuku.