Cvijanović i Birman (Foto: Kabinet predsjednice Srpske)

Cvijanovićeva je tokom razgovora sa pomoćnikom direktora USAID-a za Evropu i Evroaziju Brokom Birmanom zahvalila za razvojnu pomoć te američke agencije Republici Srpskoj, a iskazana je obostrana spremnost za nastavak partnerstva, posebno u programima usmjerenim na podršku mladima, ekonomski razvoj, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Ona je ocijenila da su, zahvaljujući dosadašnjoj veoma dobroj saradnji
institucija Republike Srpske i USAID-a, u Srpskoj realizovani brojni korisni projekti u turizmu, poljoprivredi, energetskoj efikasnosti, finansijskoj stabilnosti, kao i zaštiti životne sredine, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Tokom boravka u SAD, Cvijanovićeva je posjetila Hadson institut, gdje je razgovarala sa predsjednikom tog instituta Kenetom Vajnstajnom, a u Vašingtonu se sastala i sa predstavnicima jevrejskih organizacija u Americi.

Cvijanovićeva i Mark Levin, izvršni potpredsjednik i izvršni direktor Američke organizacije za podršku evroazijskim Jevrejima, razgovarali su o sjećanju na logore smrti u Drugom svjetskom ratu i velikom stradanju Srba, Jevreja i Roma.

Cvijanović i Levin (Foto: Kabinet predsjednice Srpske)
Cvijanović i Levin (Foto: Kabinet predsjednice Srpske)

Razgovarano je i o planovima za izgradnju novog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koji će zajednički realizovati Srbija i Republika Srpska, te predstojećoj komemoraciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.