Foto: N.N. | Preminuo Hakija Meholjić

Meholjić, koji je od aprila 1993. godine bio komandir ratne muslimanske policijske stanice u Srebrenici, poznat je u široj javnosti po javnom iznošenju istine i okrivljivanju Alije Izetbegovića za pad Srebrenice.

On je više puta potvrdio Srni i drugim medijima da je bio član srebreničke delegacije, koja je u ratu prisustvovala sastanku u sarajevskom hotelu “Holidej in”, gdje su dočekani aplauzima kao heroji, o čemu postoje video snimci, a onda im je rečeno da Srebrenica treba da padne i da se žrtvuje pet hiljada ljudi da bi se izazvala intervencija NATO i za uzvrat dobila Vogošća koja je u to vrijeme bila u sastavu Republike Srpske.

Meholjić je u jednoj od izjava za Srnu rekao da su prilikom pada Srebrenice u julu 1995. godine postojali spiskovi nepoželjnih Bošnjaka koje je u povlačenju prema Tuzli trebalo likvidirati.

“Za spisak i da se moje ime nalazi na tom spisku saznao sam od tadašnjeg potpredsjednika Skupštine opštine, a sadašnjeg zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića koji mi je to rekao u koloni koja se povlačila prema Tuzli. Tada sam se sa grupom svojih saboraca odvojio od kolone i krenuli smo drugim putem ka Tuzli i tako preživjeli planiranu likvidaciju od našeg rukovodstva”, pričao je ranije Meholjić Srni.

On je po povratku u Srebrenicu nekoliko godina organizovao obnovu bošnjačke imovine i povratak Bošnjaka u ovu opštinu, te formirao Opštinski odbor SDP BiH, a prije nekoliko mjeseci isključen je iz te stranke.

U četiri posljednja mandata bio je odbornik Skupštine opštine i jednom kandidat za potpredsjednika Republike Srpske.

Zapažene rezultate postigao je u organizaciji rada i rješavanju dugova u srebreničkom Komunalnom preduzeću “Polet”, čiji je direktor bio do prije dvije godine i od tog gubitaša stvorio stabilnu firmu u kojoj su plate i doprinosi redovno isplaćivani, a komunalne službe primjerno funkcionisale.

Srna nezvanično saznaje da će Meholjić, prema želji porodice, biti sahranjen u Sarajevu u petak, 15. novembra.