Joachim Rønneberg, prvi s lijeva/foto: Leif Ørnelund [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons

On je predvodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. sabotirali norvešku fabriku koja je proizvodila “tešku vodu” nužnu za izradu atomske bombe, što je zaustavilo njemački nuklearni program.

“Rønneberg je verovatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora”, izjavila je uz saučešće premijerka Erna Solberg za novinsku agenciju NTB.

Postrojenje Femork kod grada Ryukana u južnoj Norveškoj, u to vrijeme je jedino u svijetu proizvodilo “tešku vodu” u većim količinama. U brzoj trci sa saveznicima za izradu atomskog oružja, nacisti su brzo preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Ovjekovječen u norveškom filmu Jeana Drevillea iz 1947. godine “Kampen om tungtvannet” (Bitka za tešku vodu), zatim i u filmu iz 1965. “The Heroes of Telemark” (Heroji Telemarkja) s Kirkom Douglasom, taj događaj je jedan od glavnih podviga norveškog Pokreta otpora.

Dugo nije htio da govori o svojim iskustvima iz rata, te je tek sedamdesetih počeo da govori o svojim podvizima.

“Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo šta se dogodilo, i da tek potom zauzimamo stav”, rekao je on za NRK 2015. godine.

Rønneberg koji je posle rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumjeli opasnosti od rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.