Vartolomej je Tomos, svitak u kom se nalazi ukaz, predao u simboličnoj ceremoniji. Ukaz je potpisao juče.

Do tog trenutka, ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve je smatran legitimnim dok su dve druge pravoslavne crkve u Ukrajini bile smatrane otpadničkim. Nova crkva ujedinjuje te dve crkve.

Mnogi Ukrajinci su bili nezadovoljni statusom RPC u zemlji, a pokret za autokefalnom crkvom je ojačao usled rata na istoku Ukrajine.

“Tomos je još jedan akt kojim se objavljuje nezavisnost Ukrajine”, rekao je danas predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Patrijarh Vartolomej, koji se smatra prvim među jednakima u pravoslavnoj hijerarhiji, objavio je da je Pravoslavna crkva Ukrajine postala 15. nezavisna pravoslavna crkva. On je tvrdio da su Ukrajinci “želeli crkvenu nezavisnost” vekovima i da nikada nisu prihvatili da su deo ruske crkve.

On je pozvao novu crkvu da “teži jedinstvu i miru” sa sveštenstvom odanim Moskvi i pomogne pomirenje da bi im se “pomoglo da razumeju da Ukrajina zaslužuje jedinstvenu crkvu”.

Ipak, razvoj događaja primorava sveštenike i vernike u Ukrajini da biraju između pripadnosti Moskovskoj patrijaršiji i novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Nakon što je Vartolomej u oktobru odlučio da da autofealnost ukrajinskoj crkvi, RPC je prekinula veze s Vaseljenskom patrijaršijom.

“Umesto zaceljivanja šizme, umesto ujedinjavanja pravoslavlja, dobili smo još veću šizmu koja postoji isključivo iz političkih razloga”, rekao je danas arhiepiskop Kliment, portparol Ukrajinske pravoslavne crkve.

Mitropolit Epifanije, prošlog meseca izabran za poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine, odneće ukaz u Kijev gde će sutra biti izložen u katedrali Svete Sofije u centru grada.

On se zahvalio Vartolomeju na “uklanjanju stare nepravde”.