Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da su se 63 ruska vojnika vratila iz Ukrajine poslije razmjene zarobljenika u kojoj su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati.

Glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak saopštio je na Telegramu da je oslobođeno 116 Ukrajinaca, uključujući vojnike koji su bili u Mariupolju tokom opsade te južne luke, koja je potpuno porušena.

Osim toga, napisao je Jermak, vraćena su tijela dvojice poginulih stranih dobrovoljaca, Britanca Christophera Matthewa Parryja i Novozelanđanina Andrewa Tobiasa Matthewa Bagshawa, kao i tijelo preminulog ukrajinskog dobrovoljca Jevhena Kulika, koji je služio u francuskoj Legiji stranaca u Ukrajini.

Parry i Bagshaw, dva volontera koji su pomagali u evakuaciji civila i dostavljali humanitarnu pomoć, prijavljeni su kao nestali 7. januara u Donjecku.

Posljednji put su viđeni prethodnog dana na putu od Kramatorska do Soledara, gdje su se vodile teške borbe između ukrajinskih branilaca i ruskih snaga.

Ubrzo potom, porodica jednog od dvojice dobrovoljaca navela je da su muškarci ubijeni prilikom pokušaja humanitarne evakuacije.

Jermak je također objavio kratki video koji navodno prikazuje oslobođene ukrajinske zatvorenike kako putuju autobusom i dvije fotografije muškaraca koji drže ukrajinske zastave ispred autobusa.