Reprezentacija samoproglašenog Kosova odigraće utakmice u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, a četiri od ukupno 11 zemalja koje organizuju takmičenje – Azerbejdžan, Rumunija, Rusija i Španija – ne priznaju nezavisnost srpske autonomne pokrajine.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin izjavio je da ovakva politika fudbalske unije obavezuje reprezentacije drugih zemalja da igraju protiv kosovskih klubova i reprezentacije, kao rezultat žreba – bilo na njihovoj ili teritoriji Kosova i Metohije, prenosi AP.

Ovakva politika evropskog fudbalskog tijela mogla bi da dovede do neslaganja sa državama kao što je Ukrajina, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, zbog čega je u okviru kvalifikacija za prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u Rusiji utakmicu protiv fudbalske reprezentacije samoproglašenog Kosova, umjesto u Kijevu, odigrala u Poljskoj.

Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznale su države koje se takmiče u istoj kvalifikacionoj grupi – Bugarska, Češka, Crna Gora, kao i Velika Britanija u ime Engleske