Međunarodna konferencija o Јasenovcu biće emitovana na Јutjubu, a učestvovaće ugledni govornici, među kojima su profesor Gideon Grajf, Knut Flovik Toresen i Karina Češuiko, navodi portal britic.co.uk.

Ovaj događaj se oragnizuje povodom sjećanja na stotinu hiljada nevinih žrtava koje su stradale u logorima smrti nacističkog ustaškog režima, uključujući Srbe, Јevreje, Rome i druge.

Organizuje ga je Udruženje Srba u Norveškoj koje želi da se ovogodišnje sjećanje na Јasenovac obilježi u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

Ova konferencija nije namijenjena samo norveškoj ili srpskoj publici već i međunarodnoj. To se ogleda u postavi govornika – izraelski istoričar prof. Gideon Grajf, litvanska umejtnica Karina Češuiko i norveški autor Knut Flovik Toresen.

Događaj je opisan pod nazivom “Јasenovcu – Aušvic Balkana”.

Profesor Grajf je nedavno objavio knjigu “Јasenovac – Aušvic Balkana”. Njegova djela inspirisala su stvaranje mađarskog film “Saulov sin” koji je nagrađen Oskarom. Grajf je radio kao istorijski savjetnik prilikom snimanja filma.

To je prva konferencija u Norveškoj o koncentracionom logoru Јasenovac, iako je prije šest godina Dragana Tomašević, direktorka londonskog Fonda za spomen Јasenovca i holokausta, govorila na događaju u Stokholmu.

– Srbi predstavljaju našu malu, ali čvrsto povezanu zajednicu u Skandinaviji, koja je domaćin Nobelove nagrade za mir svake godine. Samo 2.500 norveških državljana registrovano je kao srpsko, ali glavni grad te države živi raznoliko stanovništvo sa oko 30 odsto imigranata – navodi se na sajtu britic.co.uk.

Konferencija će se uživo prenositi Јutjubu u petak, 5. februara u 17.00 časova.