screenshoot

Prisutne su snage policije koje za sada ne reaguju. Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata, a organizuju i “Dnevnik slobodne Srbije”.

“Nemojte da je neko slučajno napravio neku štetu. Razgovaramo sa gospodinom Zoranom Stanojevićem, tražimo uključenje u program”, poručio je na početku Obradović.

Ulazak demonstranata u zgradu RTS-a predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja, saopštilo je večeras Ministarstvo kulture i informisanja, koje je pozivalo grupu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a one koje ih podržavaju, na uzdržanost od takvih postupaka.

Iako je za sada situacija mirna, policija se grupiše na nekim ključnim mestima u centru Beograda, ali nema naznake da će nasilje eskalirati.

Ministar MUP-a Nebojša Stefanović pozvao je građane da se povuku iz zgrade javnog servisa i rekao da će snage policije zaštititi novinare zaposlene u RTS-u.

“Dogodilo se nasilje u teškom obliku, država će morati da reagije, svako ko je nasilno ušao u RTS, činio je nasilje i kršio zakon , prekršajno i krivično će odgovarati,” poručio je ministar.

Obradović kaže da je Dragan Bujošević odbio zahtev da se organizatori vanredno uključe u program RTS i dodaje da ostaju, prenosi N1 TV.

“Ostajemo ovde i nećemo dozvoliti da Aleksandar Vučić sedam godine laže ovaj narod. Veliki lažovu došao ti je kraj, od večeras nema više laži, od večeras će RTS opet biti slobodna”, poručio je Obradović.

Obradović je prethodno rekao da mole tri meseca da se pojave u programu, ali da se to nije desilo. Predstavnici obezbeđenja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao – nećemo da rušimo, da krademo. “Tražimo malu stvar – vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici”, rekao je lider Dveri. Istakao je da nakon toga odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli. Kaže da su ih pojedini zaposleni dočekali sa dobrodošlicom. Došli smo po naše pravo da znamo sve, i nećemo izaći dok ne dobijemo gostovanje, naveo je za N1.

Na protestu je, pre šetnje, govorio potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević, koji je rekao da Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta do marta. Jedino rešenje za Kosovo je da Vučić ode, naveo je Kovačević. On je građane pozvao ne u šetnju, već u “marš do slobode”. Građani nose transparente “Hoćemo drveće, nećemo gondolu”, “Šetamo za zdraviju prirodu i društvo”…

Kolegijum RTS ocenio je ranije da blokadom zgrade RTS-a organizatori “prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu”. Na to je odmah zatim stigao odgovor organizatora protesta, koji su naveli da to nije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović podnesu ostavke.