Jamagami je bivšem premijeru prišao s leđa i pucao u njega dva puta dok je Abe držao govor pred okupljenima. Na snimcima koji su nastali na licu mesta vidi se oblak dima posle pucnjave. Kako je kasnije utvrđeno, ubica je sam napravio oružje kojim je izvršio ubistvo, a posle pucnjave je bacio oružje na ulicu gde je i pronađeno.

Atentator je u policiji priznao zločin, rekavši da je „želeo da ubije Abea“ jer „nije bio zadovoljan njim“, a lokalni mediji prenose da je Jamagami rekao da nije zamerao bivšem premijeru na njegovim političkim uverenjima.

Više detalja o motivima atentata, koji se dogodio dva dana uoči izbora u Japanu, nije poznato.

BBC prenosi da je ubica spremao i eksploziv, ali nije jasno da li je i kako planirao da ga iskoristi. Tokom pretresa njegove kuće pronađena je određena količina eksploziva, a očekuje se da japanski specijalci izvrše kontrolisanu eksploziju.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ranjen je tokom govora koji je držao u gradu Nara u okviru predizborne kampanje. Ubica je prišao Abeu sa leđa i pucao dva puta. Abe je hitno prebačen u bolnicu gde su lekari pokušavali da ga reanimiraju, ali nažalost, nisu mogli ništa da učine.

Kako je kasnije rečeno na preskoferenciji ispred bolnice, jedan metak je probio srce.