Foto: RTRS

– Dan sjećanja na žrtve Holokausta u Londonu obuhvata i sve genocide poslije Drugog svjetskog rata, a na centralnoj komemoraciji ovog 27. januara, nažalost, nisu pomenute srpske žrtve ustaškog genocida, ali su zato pominjani Srbi koji su počinili “genocid” u Srebrenici – rekla je Tomaševićeva za beogradsku Politiku.

Tomaševićeva, koja je 7. februara u Londonu organizovala obilježavanje Dana sjećanja na srpske žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, istakla je da je srpskoj dijaspori sve teže da se nosi sa ovim vidom diskriminacije i sve veće srbofobije na Zapadu u medijima, ali i školskoj lektiri.

Ističući da mala i samonikla udruženja, poput ove fondacije, nisu u stanju da se nose sa ovim problemima, bez institucionalne pomoći, Tomaševićeva je predložila da se prekopira matrica Јevreja i Јermena, koji su stvorili veoma solidnu konstrukciju za očuvanje kulture sjećanja.

– Za početak država bi mogla osnovati instituciju za prikupljanje, arhiviranje, prikazivanje, istraživanje i edukovanje, koja bi bila na državnom budžetu i nezavisna od bilo koje vladajuće stranke i političke vlasti – rekla je Tomaševićeva.