U utorak oko 10.00 časova na banjalučki aerodrom sletiće prvi avion iz Stokohlma, a isti dan će biti organizovan i povratni let, koji je već rasprodat. Interesovanje i za ostale linije je orgomno, a jedan od prvih putnika na liniji za Memingen biće i Milja Brkić.

Povoljnu cijenu avionskog prevoza iskoristiće, kaže, da posjeti rodbinu.

Očekivljanja od saradnje sa Rajanerom su velika, ističe direktor Aerodroma Mahovljani, Duško Kovačević.

Prije svega, to će omogućiti građanima Srpske povoljna putovanja u inostranstvo, ali privući i veći broj turista u Srpsku.

Očekuje se da broj putnika sa banjalučkog aerodroma, sa ovogodišnjih oko 23.000, već naredne godine bude veći od 100.000, prema nekim procjenama čak i 120.000.

“Zaista je dosta urađeno. Zgrada je rekonstruisana. Mi imamo jednu modernu i funkcionalnu zgradu koja će pružiti sve pogodnosti koje jedan putnik treba da ima”, rekao je Kovačević.

Sa Aerodroma poručuju da će, u narednim godinama, vjerovatno biti uvedeno još nekoliko linija, prije svega prema Austriji, Švajcarskoj i Skandinaviji.

Razmotriće se, kažu, i mogućnosti za proširenje saradnje sa Er Srbijom i povećanje broja letova prema Beogradu, a postoji mogućnost i uvođenja sezonskih linija za destinacije u Grčkoj.

“Poznato je da veliki broj naših građana ljetuje u Grčkoj i zaista smatram da bi to bio veliki uspjeh i da Rajan Er otvori barem sezonsku liniju prema Solunu ili Atini u sljedećoj godini”, naglašava Kovačević.

Letovi za Brisel, Memingen i Stokholm već od naredne sedmice biće organizovani dva puta sedmično. Karte, po cijeni već od 20 evra za povratni let, moguće je kupiti posredstvom internet stranice irske kompanije.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da će početak saobraćanja irske avio-kompanije Rajaner iz Banjaluke biti veoma značajan, te da očekuje povećanje broja destinacija, kao i zainteresovanost drugih avio-operatera za uspostavljanje linija sa banjalučkog aerodroma.