Kontrola je izvršena u petak, 25. decembra, oko 21.00 čas, a o događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije.

U saopštenju je navedeno da su pripadnici Policijske uprave Banjaluka u subotu, 26. decembra, u 22.45 časova u ugostiteljskom objektu u Banjaluci zatekli 80 gostiju, iako je, shodno odlukama Republičkog štaba za vandredne situacije, radno vrijeme isteklo.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije.

Pripadnici Policijske uprave Doboj su u nedjelju, 27. decembra, u 2.10 časova, postupili po prijavi i kontrolisali ugostiteljski objekat u Tesliću i tom prilikom utvrdili da navedeni lokal radi i da je u njemu nalazi 17 lica, iako je radno vrijeme, shodno odlukama Republičkog štaba za vandredne situacije, isteklo.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Osim ova tri krivična djela, policijski službenici su u protekla tri dana evidentirali i 21 prekršaj po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji se odnosi na obavezu nošenja zaštite maske na javnim površinama.

MUP je pozvao građane da nadležnim službama prijave neodgovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu da ugroze zdravlje ljudi.

– Pripadnici MUP-a će, s ciljem zaštite zdravlja ljudi, a u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vandredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nastaviti sa sprovođenjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti – navedeno je u saopštenju.