– Srce teritorije u ranom srednjem vijeku koje su naselili Srbi – Trebinje je bilo Srbija, Bosna je bila Srbija, sve je ovo Srbija i tako treba da se ponašamo, tako treba da investiramo – rekao je Srđan Mazalica u septembru 2020. godine.

Faktima je poslanik Mazalica, tokom septembarske rasprave o izgradnji aerodroma u Trebinju, podučavao u istoriji neuke, i replicirao skupštinskoj opoziciji koja se usprotivila najavljenoj investiciji Srbije.

I zbog srpske istorije, “zaradio” više anonimnih, elektronskih, krivičnih prijava. “Revnosni” tužioci i istražioci SIPE i Tužilaštva, valjda “istražili” sve primjere kriminala i korupcije, i sve ratne i mirnodopske zločine, bacili su se na “istorijski posao”.

– Pošto sam zbog ovoga došao, izjavljujem da ovo područje gdje mi sad stojimo i ova zemlja na kojoj mi sad stojimo i Sarajevo da je Srbija, dakle slobodno prenesite da je Sarajevo Srbija, ova zemlja na kojoj mi sad stojimo je duže pripadala Srbiji nego Beograd – naveo je Mazalica.

Srbofobija i srbomržnja u BiH postepeno prerasta u patologiju. I koliko god se takve poruke, pojedinačno ili horski, odašiljale, u normalnim, demokratskim sistemima nemoguće je da se spore istorijske činjenice, kaže Nenad Stevandić.

– Odmah nek meni naprave duplu optužnicu jer ću da kažem nesporne su istorijske činjenice da je Srbija bila na tri mora. Kulturno-istorijsko naslijeđe je nesporno srpsko i to ne treba nikoga da čudi a ono ne negira i sva druga naslijeđa. Prema tome to što je rekao gospodin Mazalica predstavlja suštu i suvu istorijsku činjenicu – istakao je Stavandić.

Istorija može da smeta ili neznalicama i nasilnim revizionistima ili onima koji misle da su Srbi narod drugog reda koji se u BiH može ugnjetavati, kaže Stevandić. A pristrasni istražioci ako su “poželjeli“ da se bave govorom mržnje, materijala napretek imaju u svakoj sarajevskoj ulici.

– Јa ću građanima Republike Srpske poslati jednu poruku i zamoliti ih kad god čujemo izjave da su Srbi loš narod, da se sprema drugo poluvrijeme računajući na rat u BiH i drugi pozivi na rat u BiH, kada se za Republiku Srpsku kaže da je genocidna tvorevina nek svako od njih pošalje na zvaničan mejl SIPE i nek tuži te političare iz Bošnjačkog ili hrvatskog naroda koji su to izjavili za izazivanje vjerske, nacionalne mržnje i netrpeljivosti – poručio je Mazalica.

Od “jurišnika” Bakira Izetbegovića koji u kontinuitetu zvecka oružjem “za ne daj Bože”, i pokušava da zatre tragove srpskih svetitetlja i prosvetitelja, pa preko izdanaka Mustafe Busuladžića kojima smeta miris tamjana u BiH, ili vjerskih poglavara koji srbomržnju ispoljavaju čak i sa minbera. Adresata je mnogo!

A do bh pravosuđa je da li će suditi njima ili istoriji!

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime