Foto: SRNA

Spomenik je izgrađen na inicijativu opštine Trnovo, Boračke organizacije i Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnovo.

U 11.45 članovi Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnovo krenuće prema Rogoju, gdje će biti služen parastos stradalima.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Goran Timotija rekao je Srni da je po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

– U toku rata od 1992. do 1995. godine u mjestu Trnovo i okolnim selima stradala je 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 trnovskih boraca – naveo je Timotija.

Prema njegovim riječima, na području opštine Trnovo počinjeni su najmonstruozniji zločini nad srpskim življem, čak ni djeca nisu mogla pobjeći od krvničke ruke.

– Iako su o ovome sve činjenice davno utvrđene, a počinioci poznati, niko za to još nije odgovarao. U Trnovu je za pokoj njihove duše, za njihovu čast i zasluge izgrađen Centralni spomenik na kome su ispisana sva imena poginulih i stradalih – dodao je on.

Pred Sudom BiH se za zločine na području Trnova vodi postupak protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

U optužnici se navodi da su žrtve ubijene vatrenim oružjem, klanjem, vješanjem, davljenjem, a nekoliko je zapaljeno, kao i da je u junu 1992. godine ubijena grupa civila koja je preko Treskavice pokušala doći do teritorije pod kontrolom Vojske Republike Srpske.