U saopštenju se navodi da o tome “opominju” sve učestaliji napisi u listovima “Blic” i “Danas”, te da se “po učestalosti objavljenih tekstova i po naslovnim stranama opravdano može pretpostaviti da su uložena značajna sredstva”.

“Kada su posredi ovakve kampanje dezinformisanja, tvrde upućeni, treba izdvojiti petocifrene iznose u evrima za svaki pojedinačni tekst. Među relativnim poznavaocima eklisioloških, kanonskih i crkveno-istorijskih pitanja koji novinarima sufliraju, a u izvesnim slučajevima i diktiraju tekstove i ulažu novac skoro se i ne kriju oni za koje je autokefalija Srpske crkve pod znakom pitanja”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su oni i pokrenuli aktuelnu medijsku spin-ofanzivu, ističući niz lažnih pitanja i tobožnjih problema, kao što su obim proslave osam vijekova autokefalnosti SPC, odlikovanja uručena predsjedniku Srbije /Aleksandru Vučiću/ i srpskom članu Predsjedništva BiH /Miloradu Dodiku/ i tome slično.

SPC ocjenjuje da je krajnja namjera da, slabljenjem pozicije zakonitih crkvenih vlasti i organa, u prvom redu patrijarha srpskog i Svetog sinoda, što više sablazne narod, a oslabe i razjedine SPC, kako bi ona postala plijen onima koji prave haos u vaseljenskom pravoslavlju i produbljuju raskole, najprije u Ukrajini, a zatim redom.

“Primenjena je tehnika isprobane škole medijskog spinovanja i manipulacije, istovetna ili veoma slična onoj iz devedesetih godina prošlog stoleća koja je primenjena u slučajevima `Markale` i `Račak` pred bombarodvanje Republike Srpske i Srbije”, ističe se u saopštenju.

Prema saopštenju SPC, matrica je sljedeća – zakonite vlasti i organe, ranije državne, a sada crkvene, patrijarha, Sinod, portparola Crkve – proglasiti autoritarnom, čak kriminalizovanom grupom koja, suprotno interesima Crkve, samovoljno i samovlasno dezavuiše, i štaviše, skriva od episkopâ “krajnje dobru namjeru” carigradskog patrijarha kad on, ne jednom nego dva puta, poziva srpske arhijereje na proslavu 800 hirotonije Svetoga Save u episkopski čin, ne pominjući, naravno, autokefaliju.

U saopštenju se napominje da današnja carigradska teorija glasi da Sveti Sava nije ni dobio autokefaliju, nego da autokefalija Crkve u Srbiji datira iz 19. vijeka, a autokefalija ujedinjene Srpske crkve iz 20. vijeka.

SPC dodaje da novinarima listova “Danas” i “Blic” i još nekima, za koje ne znaju da li i koliko u Boga vjeruju, ne odriče pravo da pišu o onome što ne znaju, a to su teološka pitanja.

Informativna služba SPC, međutim, tvrdi da “ovakve pikanterije, nastale tendencioznim čitanjem interne službene prepiske među Crkvama”, nisu mogli pronaći u štampi ili u literaturi, gdje ih nije ni bilo, nego su ih dobili od svojih insajderskih informatora koji i znaju i ne znaju šta rade /zavisi od toga kako se gleda/.

“Pritom, dodajemo, ne prihvatamo da episkopi i teolozi treba da uče teologiju i primaju instrukcije za svoju službu od novinara, pa makar to bili i novinari ‘Blica’ i ‘Danasa’ i još ponekih glasila toga kova i kalibra”, navodi se u saopštenju.

SPC podsjeća da se u tim glasilima ističe da Sinod, tačnije portparol SPC, stvara probleme, a da je patrijarh Vartolomej toliko dobronamjeran i snishodljiv da, uprkos ovlašćenjima i isključivim privilegijama koje mu njihovi “informeri” i sufleri galantno priznaju, ipak još nije velikodušno podario autokefaliju raskolničkoj jerarhiji Sjeverne Makedonije, odnosno nije primijenio “ukrajinski scenario” kod SPC-a.

U saopštenju se napominje da eparhije raskolničke jerarhije Sjeverne Makedonije, pojedinačno nabrojane, Carigradska patrijaršija inače, u Tomosu iz 1922. godine, navodi kao eparhije koje se trajno ustupaju ujedinjenoj SPC.

“Činjenice, međutim, govore drukčije – patrijarh i Sinod, pa čak i specijalno ‘targetirani’ portparol SPC, postupaju isključivo u skladu sa Ustavom SPC i mandatom dobijenim od njenog Svetog arhijerejskog sabora. Odluke se donose u najboljem interesu naše Crkve i izražavaju stavove apsolutne većine naših arhijereja”, ističe se u saopštenju Informativne službe SPC.

1 KOMENTAR

  1. То да се о вама пише, зашто да не? СПЦ, је јавна институција која подпада под критику, посебно кад зато итекако има разлога. Ничим нисте уверили никога да сте недужни, сурађујете са свима које су свет оци именовали јерес, јеретици. Народ не питате нити фермате, сами ћете идете куд сте кренули, народ је сит трзавица и магарчења кроз векове.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime