Učesnicima protesta bi na platou obratio se publicista Vladimir Dimitrijević, dok će se tokom protestne šetnje centralnim gradskim ulicama obratiti glumac Branislav Lečić.

Protest pratite uživo putem video prenosa na Fejsbuk stranici N1:

Publicista Vladimir Dimitrijević je, pred početak protestne šetnje, rekao da smo “mnogo puta mi koji smo godinama protestovali doživeli razočarenje od onih od kojih smo, kao narodnih predstavnika Skupštine Srbije, očekivali da će se izboriti za bolju Srbiju”. “I sada nemamo pravo na grešku, a verujte nemaju ni oni koji su narodu ponudili potpisivanje Sporazuma. Od njih tražimo odgovornost i ozbiljnost, patriotsku svest i odlučnost u odbrani vladavine prava”, rekao je. On je poručio okupljenima da ovi protesti moraju da budu velika borba pre svega za odbranu pravne države koju je, kako je rekao, Vučićev sistem ukinuo i to, kako je naglasio, po Pinočeovom modelu – za prijatelje sve, a za neprijatelje zakon.

“U zemlji u kojoj je sve postalo nasilje – od Beograda na vodi do spaljivanja kuća kritičara režima – ne smemo zaboraviti, jedini lek je pravna država, koju smo imali još u doba zakonopravila Svetoga Save i Dušanovog zakonika i za koju smo se vekovima borili”, naveo je Dimitrijević.

Tražimo povratak iz pretpolitičkog stanja Vučićeve džungle u demokratsko-političko stanje i istinski pravni poredak. “Živimo u doba klovna bez smisla za humor, lažnog cara Šćepana Malog”, dodao je Dimitrijević.

Grupa trkača rekreativaca krenula je iz Svilajnca na put dug 115 km, pred početak protesta, i uoči protesta je za njih organizovana dodela medalja.

Najavljena je blokada zgrade RTS-a na sat vremena kao “Blokada upozorenja” pod parolom “Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas”.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović je neposredno pred početak protesta rekao da je to važna poruka – dok se, kako je naveo, RTS ne vrati “svojoj osnovnoj funciji javnog medijskog servisa”. “…Informisanja svih građana o onom što se u Srbiji zaista dešava, ne o onome što Aleksandar Vučić ima da nam kaže šta se u Srbiji dešava, već o onome što se u Srbiji zaista dešava”, naglasio je Obradović.

Kolegijum Radio-televizije Srbije ocenio je ranije da najavljenom blokadom zgrade RTS-a, organizatori  “prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu”. Na to je stigao odgovor od organizatora protesta, koji su naveli da tonije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima “Sporazum sa narodom” odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola, Kraljevo, Leskovac, Valjevo…