– Oporavljena je 381 osoba – istakao je ministar Šeranić.

On je dodao da je u okviru epidemiološkog nadžora testirano još 20 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Čelinca, Doboja i Mrkonjić Grada, te da su svi nalazi negativni.

– Testirana su i 44 lica iz lokalnih karantina, a kod tri osobe iz karantina u Tesliću su pozitivni nalazi. To pokazuje da je mjera smještanja osoba koje dolaze iz inostranstva u karantin dala rezultat – rekao je Šeranić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u porastu broj oboljelih u posljednja dva do tri dana, što se može povezati i sa otkrivanjem većeg broja pozitivnih slučajeva u staračkim domovima.

– Kroz nadzor domova za stara lica evidentirali smo osoblje iz Dervente koje je bilo pozitivno, ali nije imalo simptoma. Oni su bili prisutni u Domu za starija lica i prenijeli zarazu na veći broj korisnika. U ovom turnusu testirano je i 18 osoba iz Doma za starija lica u Derventi, a 12 korisnika i dva radnika su pozitivni. Testirane osobe iz drugih domova za stara lica su negativne – kaže Šeranić.

U UKC-u Srpske na liječenju su 152 pacijenta od kojih je 48 sa težom kliničkom slikom, šest na respiratoru, jedna na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije, a sedam ih u izolaciji čeka nalaz.

Na staroj lokaciji banjalučke Hirurgije nalazi se 25, a na Pulmologiji 65 lica sa lakšom do srednje teškom kliničkom slikom.

U bolnici u Doboju nalaze se 43 pacijenta, Trebinju i Istočnom Sarajevu po 12, Prijedoru šest, a Foči četiri.

– Imamo povećan broj lica koja su zbrinuta na ođeljenju bolnice u Doboju. U toku dana ću vjerovatno posjetiti Doboj kako bih sa menadžmentom vidio o čemu se radi, iako imamo podatke da su lica iz staračkih domova smještena u ovu ustanovu – rekao je Šeranić.

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci smješteno je 141 lice koje je špozitivno na virus korona, ali nema simptome, u Studentskom centru u Trebinju 11, Studentskom centru u Zvorniku dva, Domu učenika u Bijeljini jedno, dok u Istočnom Sarajevu, Palama i Foča nema lica u ovoj vrsti smještaja.

Pod zdravstvenim nadžorom u Srpskoj nalazi se 3.926 osoba, a ta mjera okončana je kod 24.059 lica.

Na graničnim prelazima u posljednja 24 časa u Srpsku je ušlo 89 osoba, 84 su izašle iz karantina pri graničnim prelazima, a jutros je u njima bilo devet lica.