Šeranić je rekao da je je u posljednja 24 časa testirano 507 laboratorijsih uzorka, te dodao da je virus potvrđen kod 25 osoba.

Šeranić je rekao da je riječ o 13 muškaraca i 12 žena, te da je šest osoba hospitalizovano.

– Devet osoba je iz Banjaluke, tri iz Gacka, po dvije su iz Kotor Varoša, Broda, Srpca i Teslića, a po jedna iz Čelinca, Doboja, Bijeljine i Prijedora. Kod 14 osoba je utvrđeno da je riječ o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđen virus, dok kod ostalih nije utvrđena tačna epidemiološka veza sa prethodno zaraženim licem – naveo je on.

Šeranić je na konferenciji za novinare dodao da je na novi virus pozitivan jedan ljekar, dok je 29 testiranih radnika Univerzitetskog kliničkog centra negativno.

– Testirano je ukupno 80 radnika iz zdravstvenih ustanova u Banjaluci, Bijeljini, Tesliću, Laktašima, Gradišci, Zvorniku, Kozarskoj Dubici i Kotor Varošu i svi ovi nalazi su negativni – istakao je Šeranić.

Do sada je testirano 16.484 lica u Srpskoj.

Ministar zdravlja Srpske je dodao da su negativni i nalazi testiranih 20 osoba koje borave ili rade u domovima za stara lica, kao i 95 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju.

Prema njegovim riječima, u UKC-u Srpske se trenutno liječi 160 osoba, a 51 pacijent je sa težom kliničkom slikom, dok su u izolaciji trenutno dva pacijenta.

– Kod četiri pacijenta imamo potrebu za mehaničkom respiracijom, a pet osoba se nalazi na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije – naveo je Šeranić.

On je rekao da je osam osoba preminulo, i to šest u UKC-u Srpske i dvije u dobojskoj bolnici.

Kada je riječ o objektima za izolaciju, Šeranić kaže da su u Studentskom centru u Banjaluci trenutno 202 lica, u domovima u Trebinju četiri, a u Bijeljini dvije osobe, dok u objektima u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, na Palama i u Foči nema smještenih osoba.

– Zdravstveni nadzor se trenutno sprovodi nad 3.933 osobe, a završen je kod 25.108. Na sedam graničnih prelaza u posljednja 24 časa ukupno je ušlo 155 osoba, a 157 je izašlo iz karantina i upućeno u lokalne zajednice – rekao je Šeranić.

Govoreći o zabranama kretanja, Šeranić kaže da vjeruje da će Republički štab za vanredne situacije danas donijeti odluku kada je riječ o kretanju između opština tokom vikenda.

On je dodao da Vlada Srpske procjenjuje aktivnosti kada je riječ o eventualnom ukidanju vanrednog stanja, te da se pripremaju akti u vezi sa tom procedurom.