Čović je naveo da će na sastanku, čiji će domaćin biti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, prisustvovati možda i lideri još nekih stranaka koje bi se mogle naći u vlasti na nivou BiH.

“Ja sam dosta optimističan, ali treba sačekati srijedu i vidjeti kako će ti razgovori završiti. Vjerujem da bi u ovom mjesecu trebalo da imamo Savjet ministara”, izjavio je Čović novinarima nakon konstitutivne sjednice HNS-a, čiji je predsjednik.

Komentarišući uslovljavanje od SDA da imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara neće podržati dok se ne usvoji godišnji nacionalni program za NATO, Čović je rekao da je riječ o političkim manevrima.

“To je politički manevar, pa se to nekad naglašava. Vidite te partnere, jedan dan je jedan, drugi dan drugi, ali bošnjačke stranke mogu dogovarati između sebe šta god žele, to je stvar bošnjačke politike”, naveo je Čović.

On je naglasio da postoje svi preduslovi za formiranje Savjeta ministara i dodao da predsjedavajući Savjeta ministara neće biti imenovan dok sve ne bude dogovoreno.

Čović je objasnio da s hrvatske strane nema nikakvih ultimatuma, ali i podsjetio da je HNS zauzeo jasan stav da bošnjački narod više nikad neće birati dva člana Predsjedništva BiH.

Komentarišući mogućnost dobijanja kandidatskog statusa BiH za EU, Čović je naveo da ne očekuje da će se to dogoditi u ovom sazivu Evropskog parlamenta, odnosno ne prije oktobra.

“BiH je morala imati kandidatski status u aprilu prošle godine, i zbog EU i zbog BiH. Mi smo ispunili sve nužne uslove koji su bili postavljeni pred sve druge članice. Drago mi je da je gospodin Dodik otišao da preda odgovore na Upitnik i da pokaže svima da mu je stalo do EU”, istakao je Čović.

On je pozvao sve političke stranke da pokažu zajedničku opredijeljenost prema EU.