Foto: BETA

Prema poslednjem podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen 151 novi slučaj zaraze, što je najveći broj od 26. avgusta. Do sada je u Srbiji ukupno preminulo 760 ljudi.

Stanje se pogoršava i u zemljama širom Balkana – u Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabeležen je rekordan dnevni broj novih slučajeva od početka pandemije.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj su zabeležena 542 nova slučaja, u Severnoj Makedoniji 364, a u Bosni 453.

Loše vesti stižu i sa suprotne strane Jadranskog mora, pošto je u Italiji takođe zabeležen ozbiljan rast dnevnog broja novoobolelih – 4.458 – što je najviše od 12. aprila.

U svetu je zabeleženo više od 37 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je više od milion ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

People, wearing protective face masks, walk past a dental clinic advertisement at Vallecas neighbourhood in Madrid, Spain, September 18, 2020.

Prema poslednjem podacima, u Srbiji je zabeležen još 151 novi slučaj zaraze.

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je dvoje ljudi. Testirano je 6.139 ljudi.

Na respiratorima je 20 pacijenata, a u Srbiji je od početka epidemije virus registrovan kod 34.344 ljudi. Do sada je umrlo 760.

Srbija je jedna od zemalja Evrope koja učestvuje u nabavci pola miliona doza leka velkuri (remdesivir) koji se koristi za lečenje Kovida-19.

Velkuri je trenutno jedini lek sa uslovnim odobrenjem za promet u EU za lečenje obolelih od kovida-19 kojima je potrebna terapija kiseonikom, prenosi RTS.

Beograd je najveće žarište korona virusa u Srbiji, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je da će biti rigoroznije kontrole ugostiteljskih objekata, kontrolisaće se i radno vreme i nošenje maski u tim objektima.

Imunolog Srđa Janković kaže da nas epidemiološka situacija upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju sprečavanja masovnijeg zaražavanja.

On kaže „da srećom nema novih žarišta osim Beograda, ali da se to može desiti ako dozvolimo“.

Mladen Šarčević, ministar prosvete kaže da je epidemiološka situacija u studentskim domovima dobra i da je od početka nastave prijavljen jedan slučaj zaraze.

„Sve je organizovano, postoje centri u kojima se studenti testiraju, gde se čekaju rezultati i kovid centri gde se smeštaju zaraženi“, rekao je ministar.

U Srbiji je doneta i odluka da se sve sportske manifestacije organizuju bez prisustva publike.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime