Foto: SRNA

Tokom dvomjesečne pauze u radu Predstavničkog doma, u Sarajevu su smišljene nove političke provokacije prema Srpskoj.

Ovaj put nisu iz “kuhinje” SDA. Primat o “čerupanju” entitetskih nadležnosti Republike Srpske, opasno prijete da im preuzmu DF-ov “reformator” Zlatan Begić i SDP-ov Saša Magazinović.

Prvi je potpisao, ispostavilo se, jalovu inicijativu za formiranje neustavnog Ministarstva za dijasporu na bh. nivou. Drugi zagazio i mnogo dublje. Drastične promjene Ustava BiH na temeljima tzv. Aprilskog paketa. Umjesto tročlanog Predsjedništva BiH, predsjednik i dva potpredsjednika.

Umjesto Savjeta ministara i predsjedavajućeg, “vlada BiH i premijer”. I povećanje broja poslanika sa 42 na 87. I delegata – koje bi umjesto entitetskih parlamenata birao Predstavnički dom BiH, sa 15 na 21. I tu spisku Magazinovićevih “reformskih” želja nije kraj. Neutralisati entitetsko glasanje, “zagrabiti” dodatno u entitetsko pravosuđe, poljoprivredu, nauku i tehnologiju, pa čak i lokalnu samoupravu i ekologiju. Magazinovićeve utopističke želje, samo to su i ostale – odlučili su srpski poslanici.

– Mislim da SDP je pokušao da sebe stavi u neki fokus javnosti. Јedan bespotreban i neuspio pokušaj – rekla je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Svako pa i ovakvo raspakivanje Dejtonskog ustava istovremeno je i “raspakivanje” BiH, ocjena je Nenada Stevandića.

– Smatramo političkim marketingom kada jedna partija koja ima dvoje poslanika mijenja Ustav. Ipak moramo da sagledamo situaciju da se manemo tih ličnih reklama i marketinga i da se malo usaglašavamo – istakao je Poslanik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Јasni su bili i hrvatski poslanici. Ne može se najvažniji dokument, na kojem počiva BiH mijenjati ad hok, bez dogovora. Јoš gore od jalovog pokušaja, kažu, jeste to što se oni ponavljaju.

– Ustav valjda traži neki konsenzus, neki razgovor, valjda traži dvotrećinsku većinu, valjda traži jedan širi pristup, šta se može promijeniti i kako. Јesu oni stvarno ozbiljno mislili da će to proći? – upitao je poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Čak su i u SDA, koja je glasni pobornik što hitnijeg prelaska iz tzv. Dejtonske u Briselsku fazu, u izjavama obazrivi.

– Ali, naravno da je ustavna materija najvažnija materija u svakoj državi i da ona zahtijeva široke konsultacije i jedan visoki konsenzus – istakao je poslanik SDA Denis Zvizdić.

“Aprilski paket” 2006. godine zaustavili su tadašnji bošnjački poslanici predvođeni Harisom Silajdžićem. Јoš tada su Silajdžićevi argumenti bili, da bi takve ustavne promjene “BiH dovele do konačnog raspada”. No predlagač se na te argumente ili nije obazirao ili ih možda, potajno priželjkuje. Kako god, revoltiran odlučnim NE kopiranom arhivskom djelu, tražio je izgovor.

–  U suštini ovo je jedan test dosljednosti ljudi koji sjede u ovoj sali, budući da su kreatori ovog djela gsopodin Milorad Dodik i predsjednici SDS-a i PDP-a – naveo je poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Od 2006. godine, na koju se predlagač poziva, Amerika je izabrala tri nova predsjednika, svijet je prošao kroz recesiju. Sada je mnogo moderniji, nastao je “Fejsbuk” i druge mreže, čak i klima se promijenila, pa i politička u BiH, samo se u Sarajevu vraćaju na nešto što nije uspjelo, odgovaraju srpski poslanici. Marko Šukalo savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, Magazinovićev prijedlog ocjenjuje kao još jedan nasrtaj na Srpsku koji ugrožava stabilnost BiH, mir i osnovna prava konstitutivnih naroda. Pokušaj je to, upozorava, majorizacije Srpske i dva konstitutivna naroda u BiH – Srba i Hrvata. I dok se svojim prijedlozima sarajevski parlamentarci, vraćaju u daleku prošlost, u aktuelnom trenutku legalizovali su u parlamentu nezakonito prisluškivanje. Stevandićeva inicijativa da se naloži Parlamentarnoj komisiji za odbranu i bezbjednost ispitivanje nezakonitog praćenja i prisluškivanja visokih zvaničnika BiH, za šta je povod slučaj predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, nije dobio podršku. Upravo glasovima iz Sarajeva, koji se zaklinju u pravdu, demokratiju, evropske principe.

Stevandić je izrazio nadu da će bar Tužilaštvo BiH, ako već nije Parlament, savjesno, kako zakoni i nalažu, odraditi posao.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime