– Prijateljstvo Srbije i Rusije potvrđuje nevjerovatna solidarnost dva naroda. Ako govorimo o danas, ali i o budućnosti osnov našeg odnosa je da imamo vrlo bliske strateške i nacionalne interese – rekao je Čepurin.

On je podsjetio da je juče, takođe u ruskoj ambasadi, ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću dodijeljen ruski orden prijateljstva.

– Orden mu je dodijelio ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, a to je bio jedinstven slučaj u 180 godina naših diplomatskih odnosa da su dva šefa diplomatije bili zajedno u ovoj zgradi – naveo je Čepurin.

Na početku svečanosti izvedene su ruska i srpska himna, a prvi put je ruski hor izveo srpsku himnu prevedenu na ruski, kao i rusku himnu prevedenu na srpski jezik.

Za posjetioce proslave pripremljena je i izložba na kojoj su prikazane vojne snage Rusije i diplomatski odnosi Srbije i Rusije kroz istoriju.

Obilježavanju Dana branilaca otadžbine prisustvovali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad Zoran Đorđević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar ekologije Goran Trivan.

Pored njih, svečanosti su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predsjednik SRS Vojislav Šešelj, predsjednik Narodne stranke Vuk Јeremić, predsjednik Dveri Boško Obradović, predsjednik Јedinstvene Srbije Dragan Marinković Palma i princ Aleksandar Karađorđević.