Foto: SRNA

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je da će u petak još jednom iz Novog Grada biti upućena zajednička poruka o protivljenju namjerama Hrvatske da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže na granici sa BiH.

“Bojim se da je priča o odlagalištu samo uvod u izgradnju nuklearne elektrane na ovoj lokaciji u nekom narednom periodu. To sve govori da mi moramo zajedno odgovoriti i zaštititi budućnost naše djece. Ovdje je ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu rijeke Une”, rekao je Ružnić.

On je pozvao načelnike i gradonačelnike opština i gradova u ovom kantonu, predstavnike u višim nivoima vlasti s ovog područja, kao i priredna, poljoprivredna, kulturna i sportska udruženja da u petak prisustvuju okupljanju u Novom Gradu.

Predsjednik Skupštine USK Agan Bunić kaže da je jedinstven stav vlasti u BiH od lokalnog nivoa, entiteta i zajedničkih institucija da se protive lokaciji koju je odabrala Hrvatska.

“Svi nivoi vlasti od lokalnih, entitetskih do institucija BiH jedinstveni su u stavu da je to neprihvatljivo. Bez obzira na objašnjenja i argumente iz Hrvatske moramo iskoristiti sve mehanizme da zaštitimo građane”, rekao je on.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je problem Trgovske gore pitanje kojim ozbiljno treba da se bave institucije BiH.

“Šta god da se desi 30. septembra, bez obzira na odluku Hrvatske, mi smo jedinstveni u stavu da je lokacija Trgovska gora neprihvatljiva. Ukoliko se na sastanku resornih ministara Hrvatske i Slovenije ne postigne dogovor o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbina, treba iskoristiti pravne mehanizme. To ne može biti jednostrana odluka, nego se moramo i mi pitati, kako predviđaju međunarodne konvencije”, izjavio je Drljača.

On smatra da se i nakon ovog sastanka iz Hrvatske vjerovatno neće dobiti konkretna informacija jer je takva praksa bila do sada.

Drljača kaže da će okupljanje u Novom Gradu 27. septembra početi u 11.00 časova, te da su na skup pozvani načelnici i gradonačelnici opština i gradova u slivu rijeke Une, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, poslanici, kao i svi građani.