– Cijenimo da ova mjera daje rezultate i sigurno je da ćemo u narednom periodu nastojati da je finansijski proširimo i obuhvatimo što više mladih, jer želimo da zaustavimo njihov odlazak iz Republike Srpske – rekao je Višković u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika koje se odnosilo na podsticaje Vlade Srpske za zapošljavanje.

On je istakao da je značajna i realizacija startap programa zapošljavanja za mlade za šta je obezbijeđeno 7,5 miliona KM, od čega je milion evra od Vlade Srbije.

– Završen je i konkurs za drugi kvartal ove godine za šta je previđeno četiri miliona KM za program zapošljavanja mladih do 35 godina – dodao je Višković i podsjetio da je u prošloj godini zaposleno 1.200 lica, a u ovoj u prvom kvartalu njih 750.

Govoreći o mjerama pronatalitetne politike, Višković je rekao da se jedna odnosi i na izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti, kojima je propisano da od 1. januara 2020. godine naknade za porodilje u bruto iznosu budu vraćane poslodavcima.

– Nije bilo pošteno da pronatalitetna politika bude na teretu poslodavcima. Ove godine smo imali povrat od 70 odsto i od 1. januara idemo sa bruto povratom poslodavcima – rekao je Višković.

On je rekao da se novim Zakonom o dječijoj zaštiti uvodi i kategorija korisnika određenog prava, što se odnosi na djecu sa posebnim potrebama jer je uvedena naknada za njegovatelja.