Creative Commons

Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske s početkom u 20.00 časova, a suorganizator je Ambasada Japana, zemlja u kojoj je Stojakovićeva živjela i radila od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.

Špirićeva je dodala da će koncertu prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto.

“U subotu, 20. aprila, japanska delegacija na čelu sa ambasadorom posjetiće grob Stojakovićeve u Banjaluci, zajedno sa muzičarima iz ove zemlje koji su radili sa njom”, navela je Špirićeva.

Prema njenim riječima, u nedjelju, 21. aprila, u 11.00 časova na Univerzitetu u Banjaluci biće održana radionica u čijem radu će učestvovati japanski muzičari zajedno sa etnomuzikolozima iz Srpske.

Špirićeva je naglasila da je ovo odlična prilika za razmjenu iskustava između Japana i Republike Srpske, a da je u svemu poveznica Jadranka Stojaković.

“Pokušali smo da napravimo paralelu između japanske i naše tradicionalne muzike, a ko bio bolji bio od članova grupe `Trag`”, navela je ona.

Špirićeva je pozvala ljubitelje muzike da prisustvustvuju ovom događaju u čast Jadranke Stojaković.

Ovo je, kaže ona, i poruka i ohrabrenje za sve one koji boluju od amiotrofične lateralne skleroze, od koje je bolovala i Stojakovićeva.

“Udruženje oboljelih od ove teške bolesti koje je osnovano u Republici Srpskoj ima 35 korisnika, a kabinet predsjednika Srpske obraća šažnju na ovu populaciju i donira određena sredstva za nabavku aparata koji su im neophodni”, rekla je Špirićeva.

Ona je naglasila da koncert i cijeli ovaj događaj ima za cilj podizanje svijesti o neophodnosti da se pomogne oboljelim od ove teške bolesti i članovima njihovih porodica.

Kantautor Jadranka Stojaković preminula je početkom maja 2016. godine u Banjaluci nakon duge i teške bolesti.

Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gde je i počela svoju jedinstvenu muzičku karijeru.

Tokom kasnih 1970-ih počela je da se bavi obradom pjesama Alekse Šantića i Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Karijeru je počela u Sarajevu, a njen prvi solo nastup bio je 1973. godine na Omladinskom festivalu u Subotici sa pesmom “Ti ne znaš gde živi on”, što je i njen prvi objavljen singl, i to za RTS.

Često je pjevala prateće vokale, kao i 1981. godine na “Evroviziji”, kada se za Jugoslaviju takmičio Sead Memić Vajta.

Radila je i primijenjenu muziku za televiziju, a napisala je i uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živjela je u Japanu, do povratka u BiH 2012. godine.

Među njenim najpoznatijim pjesmama su “Sve smo mogli mi”, “Što te nema” i “Ima neka tajna veza”.

Posljednje dvije godine života provela je u Domu za starije osobe “Ivan Pavao Drugi” u Banjaluci.