Tri minuta prije kraja utakmice više lica sa fantomkama na glavama ušli su na tribine i napali predstavnike bijeljinskog kluba, koji su nosili obilježja kluba sa ćiriličkim natpisom.

Dvadesetak huligana okružili su predstavnike bijeljisnkog kluba na tribinama i zahtjevali od njih da skinu majice na kojima su bili ispisani ćirilički natpisi Radnika. U klubu iz Bijeljine su šokirani – zar bilo čije obilježje kluba može nekome da smeta.

– Јedan od tih ljudi upotrijebio je suzavac a onda palicom počeo da udara ostale na tribini. Saznali smo da su to navijači Veleža i nemaju veze sa ovim mostarskim klubom – rekao je predstavnik KMF Radnik Bijeljina Danijel Perić.

Nemile scene Perić nam prepričava i kaže da četvorica momaka nisu uspjeli da se izvuku iz gužve. Zadobili su više udaraca u predjelu glave i tijela.

– Tek nakon toga je policija reagovala, pokušala da spriječi dalji sukob i onda su domaći navijači pokašali da zaštite te naše momke koji su dobili udarce – ističe Perić.

U mostarskom klubu ističu da navijači koji su napali goste nisu njihovi i ograđuju se od ovog incidenta.

– Žao mi je što na to prijateljstvo padaju ovakve mrlje , ja se nadam da su oni shvatili da mi nismo dio toga, stali smo u njihovu zaštitu, što naši navijači što igrači na terenu – dodaje predsjednik i trener Futsal kluba “Mostar Stari Grad” Mirsad Gvero.

U mostarskoj policiji kažu da su pripadnici MUP-a koji su bili angažovani na obezbjeđenju događaja reagovali, ali su morali zatražiti pomoć specijalne jedinice koja je stacionirana u blizini dvorane.

– Policijskii službenici su prepoznali određen broj počinitelja koji su od ranije poznati policiji , ali postoji i video nadzor tako da ćemo ih sve moći prepoznati i procesuirati u skladu sa zakonom – kaže potparol MUP-a Ljudevit Marić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić zatražio je od nadležnih policijskih i pravosudnih institucija da sprovedu istragu i adekvatno kazne počinioce napada na ekipu iz Bijeljine u Mostaru, posebno jer postoji sumnja da je napad bio na nacionalnoj osnovi.

– Predložiću da se pooštre zakoni po pitanju ekstremizma na utakmicama odnosno da sve izgrednike koji pokušđaju da naprave izgred da se drastično kazne – navodi Nešić.

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama upozoravaju da su učestali napadi na Srbe u Federaciji, nerijetko i na sportskim događajima, plod mržnje prema cijelom srpskom narodu.

– Uzrok je ta posijana i uzgajanja mržnja prema sprskom narodu koji su proglašavni i targetirani kao jedini odgovorni za sve nevolje u regionu – zaključuje delegat srpskog naroda u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać.

Podsjećamo da su prije nekoliko mjeseci u Brčkom huligani napali junirosku ekipu ovog bijeljinskog kluba.
Socilozi upozoravaju da su ovakvi sve učestaliji incidenti
na sportskim događajima – posljedica problema “potisnutih identiteta‘‘.

– To su vam državni projekti da se identiteti koji su snažniji od ideologije i države potisnu , pa je tako npr. socijalizam potisnuo nacionalni identitet stvarajući nadnacionlne nacije, u osnovi državne nacije. A ovaj novi sistem postkuminzma – ideologija globalizma ukida sve identite . Dakle Politički lideri u postkomunizmu potenciraju te identite na pogrešan način – navodi sociolog Drago Vuković.

Zbog svega, zabrinuti su Srbi u Mostaru.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević upozorava na bezbjednosnu situciju u Mostaru, i podsjeća da su se za manje od mjesec dana dogodila dva ozbiljna incidenta u kojima su napadnuti Srbi. Podsjeća da Mostar pretenduje da bude istinski multietnički i turistički grad, a da posljednji događaji i uopšte retorika u gradu dokazuju da nije ni jedno, ni drugo.