U Beogradu je završena vanredna sjednica Vlade Srbije zbog upada albanskih jedinica ROSU na sjever Kosova i Metohije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od jutros ima vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije i drugih bezbjednosnih službi.

U Predsjedništvu su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar Vojske Srbije i načelnik Generalštaba, Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, zatim ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

Pripadnici kosovske specijalne jedinice ROSU uhapsili su jutros u Kosovskoj Mitrovici četvoricu Srba, rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi.

Uhapšeni su pripadnik KPS-a Dragiša Marković, pripadnik istražne jedinice KPS-a Nedeljko Spasojević, te dvojica civila Marko Rosić i Aleksandar Ćurčić zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti.

Akcija je započela jutros nešto prije 6.00 časova i odmah nakon hapšenja pripadnici ROSU povukli su se u policijsku stanicu u južnom dijelu grada, gdje su uhapšeni predati nadležnom tužiocu.

Situacija u Kosovskoj Mitrovici se smirila, ali se i dalje s vremena na vrijeme oglašavaju sirene za uzbunu.

U 12.00 časova u Štrpcu, Gračanici i Kosovskoj Mitrovici biće održani mirni protesti zbog uvođenja 100 odsto carinske stope na proizvode iz Srbije i BiH.

Iz KPS-a su pozvali građane da ostanu mirni i da ne nasijedaju na provokacije i dezinformacije.

Јutros je drugi dan da zbog uvođenja carinske stope od 100 odsto na Kosovo i Metohiju nije stigla beogradska štampa, ni prehrambeni proizvodi.

Inače, zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije kosovski Srbi organizovaće miran jendočasovan protest u podne Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu.