Volja postoji, ni novca neće nedostajati, ali problem je izbor lokacije. U Gradskoj upravi kažu da su obavili prvi krug razgovora sa predstavnicima boračkih organizacija iz šest gradskih opština, ali konačnog dogovora, nema.

Nepunih 25 godina nakon što je prva avio raketa, napunjena osiromašenim uranijumom, ispaljena na položaje VRS u okolini Sarajeva, pojavila se ideja o postavljanju Spomenika NATO žrtvama u Istočnom Sarajevu, Gradu žrtvi bestijalnog bombardovanja. N asamom početku pojavio se problem-lokacija.

– Ima razmišljanja da to bude u Palama. Objektivno je možda ta opština najviše bila bombardovana zbog lokacija na Јahorini i Јahorinskom potoku itd, s druge strane da je prva žrtva bila s područja Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva i da je ovdje bilo agresivnosti od NATO pakta, postoje argumenti da bude na ovom području – rekao je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

U paljanskoj boračkoj organizaciji ne spore potrebu postojanja takvog spomenika, ali smatraju da ima prioritetnijih stvari za boračku populaciju. Potvrđuje da nema dogovora o mjestu gdje će biti postavljen.

– Mislim da je ishitreno reći da postoji dogovor. Uopšte mi nije poznato da smo se mi dogovorali na nivou boračkih organizacija sa prostora Grada Istočno Sarajevo kao i sa gradskom upravom i načelnicima – tvrdi Mihajlo Parađina, predsjednik Boračke organizacije Pale.

Istovremeno, u Boračkoj organizaciji Istočnog Novog Sarajeva već su pripremili idejno rješenje, nude i tačnu lokaciju spomenika. Imaju podršku kolega iz Istočlne Ilidže.

– Znači negdje prekoputa Binga, ispred Kulturnog centra tako da je vidljiv svima, biće otprilike granate koje simbolizuju taj događaj i naravno zastave članica zemalja koje su vršile bombarodavnje – naveo je Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo. 

–  Čuo sam da kolege iz Istočnog Novog Sarajeva imaju jedan fin projekat, da bude na lokalitetu ovog Trga ovdje koji se spaja sa šetalištem opštini Istočna Ilidža gdje će biti naš Centralni spomenik borcima, mislim da je to bitan detalj da to bude u tom nekom nizu – naveo je Goran Šehovac, Boračka organizacija “Ilidžanski borac”.

Dogovori o tačnoj lokaciji i izgledu Spomenika NATO žrtvama biće nastavljeni.

U međuvremenu, postignuta je saglasnost da se na spoju opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, postavi “Kapija Grada”, spomenik posvećen biblijskom egzodusu sarajevskih Srba, dok će spomen obilježje Republici Srpskoj biti postavljeno u Palama, na lokalitetu Goli Koran.

Ni za jedno spomen obilježje još nije urađeno idejno rješenje.