Polaganje kamena temeljca prenosiće naša televizija.

Prethodno će u Istočnom Sarajevu biti održana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije.

U zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina preduzeće Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 odsto, a Elektroprivreda Republike Srpske 49 odsto.

Premijer Srpske rekao je juče da je važno što su Srpska i Srbija došle u poziciju da specijalne i paralelne veze pretaču u projekte, među kojima je i Hidroenergetski sistem Gornja Drina.

Višković je izjavio da će na sjednici biti riječi o HES Gornja Drina, izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, te aerodromu u Trebinju, ukazujući da se o projektima Gornje Drine priča decenijama, a da do danas ništa nije urađeno.

Izgradnjom HE Buk Bijela, koja bi trebala da traje pet godina, biće otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata jer će se nakon ove graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – Foča i Paunci, kao i u Hercegovini HE Dabar, te vjetro i solarne elektrane.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je ranije da će se graditi tri hidroelektrane na Drini, što je projekat vrijedan 520 miliona evra, kao i da se počinje sa najvećom Buk Bijela koja ima i najveću instalisanu snagu i donijeće najviše gigavat časova.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime